Geç gelen borç tavsiyesi

Bakan Şimşek özel şirketlere “borçlanmayın” çağrısı yaptı ancak bu tavsiye özel sektörün döviz borcu tavan yaptıktan sonra geldi.

Yayınlanma: 09.12.2017 - 21:18
Abone Ol google-news

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, şirketlere borçlanmak yerine ortak bulma tavsiyesinde bulundu. Şimşek ayrıca “borçlanacaksanız lira ile borçlanın” dedi. Twitter hesabından paylaştığı mesajda Şimşek şu ifadelere yer verdi: “Şirketlerimiz mümkün olduğu ölçüde borç yerine ortak bulmalı, halka açılmalı, karını sermayeye ekleyerek büyümeli. Bu alternatifler yoksa borcu lira cinsinden almalı”.

Şimşek, kısa süre önce 23 bin şirkete dövizle borçlanma yasağı getireceklerini açıklamıştı.

Özellikle TL’nin Dolar ve Avro karşısında büyük değer kaybı yaşaması sonrasında özel sektörün dış borçları ekonomideki en büyük risk kaynaklarından biri haline geldi. Özel sektörün net döviz açığı 212 milyar dolara ulaşmış durumda. Özel sektörün dış borç stoku ise Haziran 2017 itibarıyla 300 milyar doları geçti. Özel sektörün döviz borcundaki artışta 2009’da dövizle borçlanmanın önünün açılması önemli bir rol oynadı. 2009 yılında yapılan düzenleme ile döviz geliri olmayan firmaların dövizle borçlanmasının önü açılmıştı. 2009’da 66 milyar dolar olan özelin net döviz açığının, 2017’de 212’e milyar dolara çıkmasında bu düzenleme etkili oldu.

Öte yandan, Torba Yasa’ya eklenen düzenleme ile Hazine’ye bu yıl 37 milyar TL’lik ek borçlanma izni verilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler