Kepenk uyarısı

Taşınmaz ticaretiyle ilgili yönetmelik emlakçileri kaygılandırdı. Komisyon ücretleri düşerse 12 bin kişinin çalıştığı ofislerin kapanacağı savunuldu.

Yayınlanma: 11.12.2017 - 22:27
Abone Ol google-news

Gayrimenkul alırken ya da kiralarken yurttaş için büyük yük oluşturan emlakçi komisyonları Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı yönetmelikle düşürülüyor. Bakanlık, taşınmaz ticaretini yeniden şekillendirecek yönetmelikle ilgili taslak yayımlandıktan sonra tarafların görüşlerini istedi. Kurumsal gayrimenkul danışmanlık markaları, 15 Ocak’a kadar hazırlayacakları öneri listesini bakanlığa iletecek. Bu esnada Kurumsal Gayrimenkul Danışmanları Derneği’ni de kurmaya hazırlanan Coldwell Banker Türkiye, ERA Gayrimenkul Türkiye, Keller Williams Türkiye, Turyap, Realty World, Eskidji, Remax gibi markaların üst yöneticileri yönetmeliğin bu haliyle çıkması halinde 12 bin danışmanın çalıştığı kurumsal ofislerin kapanabileceği, sektörde konut satış hızının yavaşlayacağı ve nitelikli kişilerin de sektörden uzaklaşacağı uyarısında bulundu. Taslağa göre emlakçilerin alacağı komisyon ücreti gayrimenkulün satış bedelinin yüzde 3’ünü geçemeyecek.

Yok oluruz

Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, komisyon oranının aynı kalması gerektiğini (alıcıdan yüzde 3 artı KDV, satıcıdan yüzde 3 artı KDV) belirterek, “Şu an yönetmelikte komisyon bedeli toplamda yüzde 3 olarak belirtilmiş durumda. Bundan KDV ve gelir vergisi düşüldüğünde yüzde 1 civarında bir gelir kalıyor ki bizim giderlerimiz zaten yüzde 3.54. Yönetmelik bu haliyle çıkarsa kurumsal markalar olarak yok oluruz. Ofisler kapanır” dedi. Zaten piyasada işlerin tıkandığını vurgulayan Taş, “Şu anda sorun satılmayan gayrimenkulde. Bizim önümüz kesilirse inşaat sektörü durur” diye konuştu.

Emlak alım satım sektöründe 140 bin kişi çalışıyor, 100 bin civarında emlak ofisi bulunuyor. Kurumsal gayrimenkul danışmanlık markaları ise 1200 ofiste 12 bin gayrimenkul danışmanı ile faaliyet gösteriyor. Yıllık 250 milyon dolar komisyon geliri bulunuyor. Ticari gayrimenkuller dahil yıllık toplamda 2.5 milyonluk, cirosal bazda ise 150 milyar dolarlık el değişimi söz konusu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler