BİT’lerden sonra KİT’ler de kadro dışı

Taşeron düzenlemesinde binlerce KİT’li işçi kapsam dışı.

Yayınlanma: 12.12.2017 - 22:29
Abone Ol google-news

kamu iktisadi teşebbüslerinde (KİT) çalışan binlerce taşeron işçiyi kapsam dışında bıraktı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, gerekçe olarak “kamuda verimliliğin de, performansın da düşük” olmasını gösterdi. KİT’lerdeki taşeron işçilerin kadroya alınması halinde bu şirketlerin uluslararası firmalarla rekabet edemeyeceklerini savunan Şimşek’in taşeron işçilerin kadroya alınmasının maliyetleri artıracağını aktardı.

Hükümetin taşeron düzenlemesine göre, genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçe kapsamındaki idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar ile sosyal güvenlik kurumlarında çalışan taşeron işçiler 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’nın 4-D maddesi kapsamında güvenceli kadroya alınacak. Bu kapsamda 400 bin işçi bulunuyor. Belediyeler ile il özel idarelerindeki 450 bin taşeron işçi de belediye iktisadi teşekküllerinde (BİT) istihdam edilecek. Buna karşın sayıları binlerle ifade edilen KİT’lerdeki taşeron işçiler kapsam dışında bırakıldı. Bunun taşeron işçiler arasında ayrımcılık oluşturacağı ve ileride yargı konusu olabileceğine dikkat çekildi.

Alo 170 de yok

Öte yandan Çalışma Bakanlığı bünyesindeki sorunları yanıtlamak üzere hizmet veren Alo 170 hattı çalışanlarının da taşeron uygulamasında kadro dışı kaldığı ortaya çıktı. Çağrı merkezi personeli, “araçla personel çalıştırmaya dayalı hizmet alımı” kapsamında değerlendirildiği için düzenlemeye dahil edilmedi. Ankara, Trabzon, Aksaray, Şanlıurfa, Sivas, Bayburt, Muş ve Kütahya olmak üzere 8 ilde taşeron şirket üzerinden çalıştırılan 1135 dolayında Alo 170 personeli var.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler