‘Barınma yerine rant’

Uzmanlar, büyümenin suni olduğunu, ekonominin dışa bağımlı hale geldiğini ve konut yapımları ile rant gözetildiğini söyledi.

Yayınlanma: 16.12.2017 - 20:33
Abone Ol google-news

Konut yapımının yatırım olamayacağını belirten uzmanlar, “Ekonomi dışa bağımlı hale geldi. Konut yatırımının abartılarak diğer sektörlerin üstünde ağırlık verildi, barınma sorunu yerine rant gözeltildi” tespiti yaptı. TMMOB adına Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından düzenlenen 11. Enerji Sempozyumu, “Enerjinin Geleceği” başlığı altında, Adana Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde üçüncü gününde sona erdi. Profesör Doktor Mustafa Durmuş, ekonomik büyümeye ilişkin yaptığı konuşmada; son 40 yıldır finansallaşmanın ciddi sorunlar getirdiğini vurgulayarak “Emek ve doğa üzerinden bu büyüme yürütülürken, işin fıtratında var olduğu için hem emek hem doğa çok ciddi bir şekilde tahrip ediliyor” ifadelerini kullandı. Emlak, konut ve inşaatların yatırım değil tüketim malı olduğunu belirten Durmuş, “Etrafınıza baktığınızda her tarafta TOKİ, yüksek yapılar, AVM, plazalar, HES, rüzgâr gülleri, aklınıza gelebildiği kadar inşaat... Bu stratejinin emek ve doğayla uyumu yok” diye konuştu. Gazeteci yazar Mustafa Sönmez, “Türkiye’de Ekonomik Darboğaz” başlıklı konuşmasında; kâr ve sermaye ilişkilerinin getirdiği krizleri değerlendirdi. Bu sistemin her an patlak verebileceğini belirten Sönmez, 2001 krizi sonrasının bir sonucu olarak Türkiye’nin dünya ekonomisinin bir parçası olduğunu aktardı.

İşçiler söz söylemeli

IndustriALL Küresel Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan, enerji alanında emek ilişkilerine ilişkin bilgi verdi. Özkan, “İşçileri kapı önüne koyarak sermaye birikimi yapmak bizim kabul edeceğimiz bir şey değildir. Burada işçilerin sözünün olması lazım” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler