DİSK Genel Başkanı Kani Beko'dan KHK tepkisi: Kadro yolu kapatıldı

Üç milyon taşeron işçisine kamuda, belediyede ayrımsız şartsız kadro verilmesi gerektiğini söyleyen Kani Beko’ya göre, kadro OHAL’lik bir mesele değil.

Yayınlanma: 25.12.2017 - 20:55
Abone Ol google-news

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yapılan taşerona kadro düzenlemesinin, istedikleri düzeyde olmadığını belirterek, “3 milyona yakın çalışan taşeron işçisine kamuda, belediyede, özel şirketlerde ayrımsız, şartsız bizim kadro talebimiz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da devam edecek” dedi.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, taşerona kadro düzenlemesi ile ilgili Beşiktaş Dikilitaş’ta bulunan DİSK Genel Merkez binasında yönetim kurulu üyeleri ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Beko, düzenlemenin öncelikle ekonomik ve sosyal konseyde yapılması gerektiğini ifade ederek, “Daha sonra üçlü danışma kurulunda bunlar görüşülseydi. TBMM’de görüşerek tartışarak bunlar keşke yapılmış olsaydı. Bu KHK ile çıkarılan taşeron işçisine kadro verilmesi konusu maalesef bizim istediğimiz düzeyde olmamıştır. Yıllardır bizim istediğimiz biz söz var. Bizim 3 milyona yakın çalışan taşeron işçisine kamuda, belediyede, özel şirketlerde ayrımsız, şartsız bizim kadro talebimiz bundan sonra da devam edecek” dedi.

Beko’nun konuşa ilişkin görüşleri özetle şöyle:

* Taşeron işçiye kadro konusu KHK’nin değil TBMM’nin yetkisinde olan bir konu. Hükümetin tam bir hukuksuzluk örneği sergileyerek OHAL ile ilgisi olmayan konuları KHK aracılığıyla düzenlenmesi anayasanın açıkça ayaklar altına alınması anlamına geliyor.

Taşeron yasaklansın

* Bu taşeron sistemi kesinlikle yasaklanması gerekir. n KHK ile kamuda çalışan başka işçilere de kadro verilmesinin yolu kapatıldı.

* 696 sayılı KHK ile sadece “personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında” çalıştırılan taşeron işçilerin kadroya alınmasına imkân tanındı. Böylece hizmet alımı ihalelerinde çalışan ancak ihalesi personel çalıştırılmasına dayanmayan işçiler kapsam dışında tutuldu.

* Bilindiği gibi hizmet alımı ihalelerinde personel gideri yüzde 70’in altında ise, ihale, “personel çalıştırılmasına dayalı ihale” sayılmıyor.

* Bu yüzden yemekhane ve çağrı merkezi gibi personel giderinin yüzde 70’in altında düşebildiği birçok hizmet alım işinde çalıştırılan taşeron işçiler kadro dışında kaldı.

* Karayolları ile su ve kanalizasyon gibi anahtar teslim işlerde çalıştırılan işçiler kadro alamıyor.

Sınav ayrımcılık

* Güvenlik soruşturmasından geçmeyene, davalarından ve haklarından feragat etmeyenlere, sınavdan geçemeyene kadro verilmeyecek. n Merkezi bir sınav olmayacak, her kurum ve kuruluş kendi yapacak.

* Sınav açıkça elemeye ve ayrımcılığa dönüşecek.

* KHK ile çıkarılan bütün yasalar anayasaya aykırıdır. Sadece bu taşeron işçisine kadro meselesi değil. 150 bine yakın kamu çalışanı ihraç edildi.

* Sadece KHK’lerle ihraç edilen on binlerce insan bugün anayasal hakkı olan mahkemelere bile gidip başvuramıyorlar. Gittiklerinde “KHK ile ihraç edildiğinizden dolayı biz sizin davalarının bakamayız” diyorlar.

* KHK ile bugüne kadar çıkarılan tüm yasalar bize göre anayasaya aykırı.

Asgari ücret cuma ngünü belli olacak

2018’de geçen olacak asgari ücretin 29 Aralık Cuma günü ilan edilmesi bekleniyor. 2017’de net 1404 lira ücret uygulandı. Asgari ücret konusunda pazarlıklar devam ederken önemli bir gelişme yaşandı. Başbakan Binali Yıldırım, son toplantı öncesi programında olmamasına rağmen Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ile görüşecek. Enflasyon oranında zam yapılacağının işaretlerini veren Yıldırım’ın bu açıklamasına göre asgari ücret 2018’de en az 1.600 TL olacak. Bu konuda son söz Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda. TÜRK-İŞ 1.893, DİSK 2.300 ve CHP’de 2 bin TL talep ediyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler