Danıştay’a ‘sağlık’ kıyağı

Danıştay üyelerine sağlanan hakkın “imtiyazlı sağlık hakkı” olduğu belirtilirken “Eşitlik ilkesine de aykırılık yarattı” tepkisi geldi.

Yayınlanma: 27.12.2017 - 21:16
Abone Ol google-news

Son yayımlanan KHK’den Danıştay başkanı, Danıştay başsavcısı, başkanvekilleri, daire başkanları ve üyeleri ile bunların emeklileri ve bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin sağlık giderlerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin tabi oldukları hükümler ve esaslar çerçevesinde Danıştay bütçesinden ödenmesi çıktı. Danıştay üyelerine sağlanan bu hakkın “imtiyazlı sağlık hakkı” olduğu belirtilirken “Eşitlik ilkesine de aykırılık yarattı” tepkisi geldi.

Anayasaya aykırı

Eski Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir İl Başkanı Dr. Ergün Demir ve eski İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Güray Kılıç, “Danıştay üyelerine tanınan böylesi bir ayrıcalık niçin tüm yargı mensuplarına ve milletin aslına tanınmamaktadır? Sağlık ve sosyal güvenlik adaleti bakımından bir milli vicdan sorgulaması yapılması gerekmez mi” diye sordular. Kılıç ve Demir, “Yurttaşlar gibi ceplerinden katılım payı ve ilave ücret ödemiyorlar. Faturayı kurum ödüyor. Oysa anayasanın ‘kanun önünde eşitlik’ başlıklı maddesi; ‘hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar” diyor. Demokratik hukuk devleti ilkesini Cumhuriyetin nitelikleri arasında sayan bir devlet yapısı içinde Danıştay üyelerine ‘eşitlik ilkesine aykırılık, üstünlük ve imtiyaz’ın bir OHAL KHK’si ile verilmesi düşünülemez.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler