Fitch'ten Türkiye ekonomisine kırılganlık uyarısı

Fitch ve Bank of America, Türkiye ekonomisine ilişkin kötümser. Türkiye Güney Afrika ve Brezilya ile birlikte ‘kırılgan üçlü’ içinde. Büyüme için yeni yatırım gerekiyor.

Yayınlanma: 04.01.2018 - 22:37
Abone Ol google-news

Uluslararası finans kuruluşlarından Türkiye ekonomisi için büyüme ve enflasyon başlıklarında uyarılar geldi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’de büyümenin büyük ölçüde dışardan gelecek sermaye akışlarına bağlı olduğuna işaret ederken, Bank of America Merrill Lynch’in değerlendirmesinde Türkiye “kırılgan üçlü” arasında yer aldı. ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs ise Türkiye’de enflasyonun uzun süre çift hanede kalmasını beklediklerini açıkladı.

Dış kaynağa bağlı

Bank of America Merrill Lynch’in 68 ülkeyi kapsayan altı aylık gelişen piyasalar değerlendirmesine göre Çin ve Rusya “en sağlam” ülkeler olurken, Güney Afrika, Brezilya ve Türkiye “kırılgan üçlü” listesinde yer aldı.

Türkiye’nin önemli gelişen piyasalar arasında sondan ikinci sırada yer aldığı değerlendirmede enflasyon ve yüzde 100’ün üzerindeki kredi/mevduat oranına dikkat çekildi. Dış likidite ve borçlanma göstergelerinin de kaygı verici olduğu belirtilen değerlendirmede GSYH büyümesinin ve mali pozisyonun güçlü seyrini koruduğu dile getirildi.

Türkiye’nin potansiyel büyüme oranını yüzde 4.8 olarak açıklayan Fitch, bu oranının hayati şekilde sürekli yüksek yatırım oranlarına bağlı olduğunu ancak dış sermaye akışındaki uzun süreli yavaşlamanın kırılganlık yarattığını öne sürdü. Fitch, Türkiye’de işçi başına sermaye birikimi oranının etkileyici olduğu ancak bunun dış fonlara bağlı olarak aşağı yönlü riskler taşıdığını, ayrıca Toplam Faktör Verimliliği’nin düşük oluğunu vurguladı.

Çift haneye devam

Goldman Sachs, dün yayınladığı araştırma raporunda, Türkiye’de enflasyonun 2018’in büyük bir kısmında düşük iki haneli rakamlarda kalmasını, sadece dördüncü çeyrekte tek haneye inmesini beklediklerini açıkladı.

TCMB: ENFLASYONDA ARTIŞ TEMELDEN

TCMB, Aralık Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayımladı. Raporda; temel mal enflasyonunda gözlenen yukarı yönlü hareketin alt gruplar geneline yayılarak sürdüğü kaydedildi. Rapordan satır başları şöyle:

* Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, bir önceki aya göre temel mal grubunun katkısının 0.06 puan arttığı, gıda, alkol-tütün ve enerji gruplarının katkısının ise sırasıyla 0.42, 0.42 ve 0.23 puan azaldığı görülmüştür.

* Ulaştırma grubunda fiyatlar karayolu ve havayolu yolcu taşımacılığına bağlı olarak artmıştır. 

* Temel mal grubu yıllık enflasyonu aralık ayında 0.40 puan yükselerek yüzde 15.45’e ulaşmıştır.

* Petrol ve ana metal hariç imalat sanayi fiyatlarının mevsimsellikten arındırılmış ana eğilimi ise önemli ölçüde hızlanmıştır.

* Ana sanayi gruplarına göre aralık ayında fiyatlar dayanıksız tüketim mallarında görece ılımlı bir artış gösterirken, diğer alt gruplarda güçlü bir seyir izlemiştir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler