Diplomaside et pazarlığı

Erdoğan, et ithalatını diplomaside bir araç olarak kullanmaya başladı.

Yayınlanma: 07.01.2018 - 22:03
Abone Ol google-news

Türkiye’nin diğer ülkelerle yaşadığı ikili ilişkiler, tarım ürünleri ithalatında önemli bir unsur haline geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ziyaret ettiği Tunus’tan zeytinyağı ithalatı; Sırbistan’dan et ithalatı kararıyla dönmesi, ithalatın pekiştirilmesi şeklinde yorumlandı. Tepkiye yol açan ithalat kararları ise madde madde şöyle: 

* Uluslararası Zeytin Konseyi raporunda Türkiye, 2016-2017 döneminde zeytinyağı üretimini 143 bin tondan 177 bin tona çıkararak, zeytinyağı üretiminde artış gösteren tek ülke olarak gösterilmişti. Ancak Erdoğan, Aralık 2017’de Tunus’a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında bu ülkeden 3 bin tonluk zeytinyağı ithalatı yapılacağını söyledi. Uçak krizi sonrası Rusya’yla yaşanan normalleşme görüşmelerinde gündeme gelen ve “domates ihracatının önünü açabilmek için pazarlık unsuru olarak kullanıldığı” şeklinde eleştirilen et ithalatı ise ardı ardına gelen adımlarla et diplomasisine dönüştü.

* Aralık 2017’de Afrika turu kapsamında Sudan’a giden Erdoğan’a kilosu en fazla 4 dolardan et ihracatı teklifinde bulunulmuştu. Önceki gün Fransa’ya giden Erdoğan, Türkiye’nin 5 bin 700 ton et alımı yaptığı Fransa’dan yine et ithal edeceğini duyurdu.

* Erdoğan’ın Ekim 2017’de Sırbistan’a gerçekleştirdiği ziyareti sırasında da, bu ülkeden 5 bin ton lop et ithal edileceğini açıklamıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler