Cenk Tosun attı, diğerleri yedi... Süper Lig ekiplerinden 392 milyon avroluk zarar

Cari açığa Cenk Tosun 27 milyon Avro ile ‘olumlu’, Süper Lig ekipleri ise 392 milyon avroluk zararla ‘olumsuz’ katkı yaptı. Dört büyükler transfere 275 milyon avro ödedi.

Yayınlanma: 08.01.2018 - 22:05
Abone Ol google-news

Beşiktaş’ın başarılı futbolcusu Cenk Tosun’un İngiltere’nin Everton takımına 27 milyon Avro bonservis bedeliyle transferi, cari açığa “olumlu” katkısıyla da gündeme geldi. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, söz konusu transferle ilgili Twitter hesabından “Ülkemizin cari açığına olumlu katkılarından dolayı da teşekkür ederim. 80 milyondan fazla nüfusu ve futbola olan muazzam ilgiyi dikkate alırsak Türkiye, futbolcu transferinde büyük net dış fazla vermeli” mesajını paylaştı. Tabii ki, Türkiye’nin 2017 yıl sonu cari açığının yaklaşık 43.5 milyar dolar olması beklendiğinden, Cenk Tosun’un “olumlu katkısı” oldukça mütevazı düzeyde. Ancak Türkiye’de Cenk Tosun gibi olumlu örnekler oldukça sınırlı ve başta dört büyükler olmak üzere Süper Lig ekipleri cari açığa “olumsuz” katkı yapıyor.

275 milyon Avro

Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor, son dört yılda bonservis, kiralama ve imza parası olarak transfere yaklaşık 275 milyon Avro ödedi. Bu rakamın çok büyük bir bölümü, yurt dışındaki takımlara ödenirken, bonservis ücretlerinden çok daha büyük bir rakam da dolar ya da Avro olarak futbolculara yıllık ücret olarak ödeniyor. Türkiye’de Süper Lig’deki 507 oyuncudan 265’i yabancı (yaklaşık yüzde 52’si). Örneğin Galatasaray’da Gomis ve Belhanda yıllık 3.3’er milyon Avro; Fenerbahçe’de Van Persie yıllık 5 milyon Avro, Valbuena yıllık 4 milyon Avro; Beşiktaş’ta Pepe yıllık 4.7 milyon Avro, Negredo ise 4.3 milyon Avro net ücret alıyor. Üstelik, İngiltere’de yüzde 51 olan futbolcu maaşlarındaki vergi oranı, Türkiye’de sadece yüzde 15 düzeyinde.

Büyük zarar

Transfermarkt verilerine göre Süper Lig ekiplerinin transferdeki son beş yıllık toplam zararı 124 milyon Avro. Son 10 yıllık zarar ise 392 milyon Avro.

Borçlar katlandı

Yabancı transferine harcanan rakamlar sadece cari açığı artırmakla kalmıyor, kulüplerin borçlarını da katlıyor. Kulüplerin mali kongrelerinde açıklanan bilançoları ve Kamuyu Aydınlatma Platformundan (KAP) yapılan son bildirimlere göre, Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’un toplam borcu 7 milyar 172 milyon liraya ulaştı. Son 5 yılda borç miktarı yüzde 248 artarken, en fazla borç artışı Trabzonspor’da yaşandı. En borçlu kulüp 2 milyar 585 milyon lirayla Galatasaray oldu. Borç miktarında Beşiktaş 1 milyar 885 milyon lirayla ikinci, Fenerbahçe 1 milyar 753 milyon lirayla üçüncü, Trabzonspor 948 milyon lira ile dördüncü sırda yer aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler