Demirde ithalat ihracatı solladı

2017’de 9 milyar dolarlık demir ve demir dışı metal ithalatı yapıldı. İçerde üretilebilecek kapı menteşeleri bile cari açık yaratıyor.

Yayınlanma: 09.01.2018 - 22:18
Abone Ol google-news

Demir ve demir dışı metallerin 2017’deki ihracatı, hedeflenen 6.8 milyar doları aşarak 6.9 milyar dolara ulaştı ancak sektörün ithalatı 9 milyar doları aşıyor.

2018 hedeflerinin bu ithalat rakamını 500 milyon dolar ile 1 milyar dolar arasında düşürmek ve 7.7 milyar dolar ihracat gerçekleştirmek olduğunu belirten İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçılar Birliği (İDDMİB) Başkanı Rıdvan Mertöz, ithalatın önemli bir bölümünü hammadde ithalatının oluşturduğunu dile getirdi. Türkiye’nin üretebileceği ürünlerde bile ciddi bir ithalatın yaşandığını aktaran Mertöz, “Mesela kapı menteşeleri veya çelik mobilya gibi ürünlerde ithalata ihtiyacımız olmamasına rağmen bu ürünler de cari açık yaratıyor” dedi.

İhracatı engelliyor

Mertöz, ihracat yapılan ülkelerin sertifikalı olmalarına önem verdiğini ancak Türkiye’de akreditesi olan laboratuvar eksikliğinin yarattığı zorluklara da değindi. Sertifikayı mecburen daha pahalı bir şekilde yurtdışından aldıklarını ifade eden Mertöz, “Bu durum ihracatta kayıplar yaşanmasına da sebep oluyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler