Cefasını çeken işçi sefasını da sürmeli

119 bin metal işçisi üyesi için yüzde 38 zam isteyen Türk Metal Başkanı Kavlak: Rakamları biliyoruz. İstenen afaki değil. MESS, ‘grev ertelenir’ diye bekliyor.

Yayınlanma: 17.01.2018 - 21:56
Abone Ol google-news

Metal iş kolunda yaklaşık 130 bin işçiyi kapsayacak topluiş sözleşme görüşmeleri tıkanmanın eşiğinde. Eylemlerin sıklaştığı, kitlesel basın açıklamalarının yaygınlaştığı metal iş kolunda gözler alınacak grev kararında. Görüşmeleri yürüten Metal Sanayicileri İşveren Sendikası (MESS) ile işçi sendikaları Türk Metal ve Birleşik Metal İş tarafından peş peşe greve çıkılacağı yorumları geliyor. 119 bin işçiyi temsil eden Türk İş’e bağlı Türk Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak, sözleşmelerin masa başında bitmesinden yana olduklarını belirttikten hemen sonra, “Ancak süreci uzatmaktan yana değil, tutanak gelsin anında grev kararını da, grev uygulama kararını da alacağız” açıklamasını yaptı. Hem sürecin seyrini hem de ‘tutarsızlık eleştirilerini’ konuştuğumuz Kavlak, yüksek zam istedikleri yönünde şikâyetler geldiğini, hatta bunu işçi sendikalarının da dillendirdiğini hatırlatarak, istenen zam oranlarının afaki olmadığını söyledi.

Biliyoruz

“Rakamları biliyoruz, şirketlerin ne kazandığını, bilançolarını, siparişlerini, üretimi ve üretimin kalitesini biliyoruz. Bizler şirketlerle beraberiz. Nasıl ki bir ekonomik sıkıntı olduğunda elimizi çalışan kesim olarak taşın altına koyup cefasını çekiyorsak, üretimin ve kazancın iyi olduğu dönemde de sefasını birlikte sürmek istiyoruz” diyen Kavlak, MESS’le şu ana kadar yaşanan sürecin sürpriz olmadığını da belirtti.

Fırsat bildiler

Bugün ülkenin içinde bulunduğu süreci bir avantaj olarak değerlendirenlerin olduğun, MESS’te sözleşmenin yüksek hakeme gitmesi, grevin ertelenmesi gibi beklentilerle hareket ettiğini dile getiren Kavlak, kendilerinin de buna eylemleri artırarak yanıt verdiklerini söyledi. 30 kentte kitlesel basın açıklamaları yapıldığını, fabrikalarda eylemlerin de artacağını aktardı. Kavlak, geçen pazartesi yapılan 5 dakikalık ‘duran işçi’ eyleminin bu pazartesi 10 dakikaya çıkarılacağını, kitlesel basın açıklamalarının yine 30 kentte yapılacağını belirtti.

Oyalama yok

Kavlak, “İşçiyi oyalıyor musunuz” sorusuna, “Bu doğru değil. Daha tebligatlar yapılmadı. Şu ana kadar grev kararı alan kimse yok. Yalnız biz değiliz. Geciktirmeyeceğiz, bu böyle bilinsin” yanıtını verdi.

 

Emekçinin payı düşük

Gaziantep Üniversitesi İşletme bölümü öğretim üyesi Yardımcı Doçent Dr. Serkan Öngel’in verdiği bilgiye göre, 2015 yılı Ocak ayında metal sektörünün ihracat içindeki payı yüzde 36 iken, 2017’de bu oran yüzde 45’e çıktı. Üstelik bu veriler içinde gemi inşa sektörü yok. Otomotiv benzer bir artış gösteriyor. Otomotivin ihracat içindeki payı da yüzde 12’den yüzde 16’ya yükseldi. Pazartesi Birleşik Metal İş tarafından ayrıntılı bir şekilde açıklanacak olan araştırmaya göre, durum Avrupa Birliği ile karşılaştırılınca daha vahim bir hal alıyor. Eurostat verilerine göre, Almanya’da bir metal işçisi 2012’de yılda ortalama 70 bin Avro ücret alırken, Türkiye’deki emekçi ancak 11.6 bin Avro ücret aldı.

Sözleşme iki yıllık olacak

Bir kere daha üç yıllık sözleşme yapılmayacağının da altını çizen Kavlak, üç aşamalı, üç ayaklı teklif yaptıklarını, bu sözleşmeyi mutlaka ve mutlaka işçinin memnun olacağı bir şekilde tamamlayacaklarını vurguladı. Kavlak, Çelik İş Sendikası ile ortak hareket ettiklerini de söyledi. Pevrul Kavlak, sözleşme aşamasındaki tüm sendikalarla birlikte hareketin daha iyi sonuç vereceğini ancak bunun için herkesin samimi olması gerektiğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler