Kılıçlar çekildi... işçi sendikaları grev kararlarını iş yerlerine asarken, MESS de lokavt kararı aldı

Metal iş kolunda 130 bin işçiyi ilgilendiren sözleşme görüşmeleri tıkandı, işçi sendikaları grev kararlarını iş yerlerine asarken, MESS de lokavt kararı aldı.

Yayınlanma: 24.01.2018 - 23:01
Abone Ol google-news

Metal iş kolunda MESS ile işçi sendikaları; Türk Metal, Birleşik Metal İş ve Çelik İş arasındaki görüşmelerden uzlaşma çıkmaması üzerine işçi sendikaları aldıkları grev ve grev uygulama kararlarını örgütlü işyerlerine asmaya başladı. Metal Sanayicileri İşveren Sendikası da (MESS) lokavt kararı aldığını duyurdu. 119 bin metal işçisini temsil eden Türk Metal Sendikası’na üye işyerlerine grev kararı asıldı. Türk Metal Gemlik Şubesi’nden yapılan açıklamada, “Türk Metal Sendikası ile MESS arasında geçen yıl Ekim ayında başlayan ve 120 bine yakın işçiyi kapsayan toplusözleşme görüşmeleri grev kararıyla son bulmuştur. 22 Ocak Pazartesi günü tüm işyerlerine grev ve grev uygulama kararı asılmıştır. 30 Kasım’da Türk Metal Sendikası Başkanlar Kurulu yayımladığı bildiride, uzlaşmazlığın devam etmesi halinde eylemlerin başlayacağının sinyalini vermişti.” 11 Ocak’ta arabulucu aşamasında MESS’in getirdiği tekliflerin kabul edilmediği hatırlatılan açıklamada, MESS’in, daha önce verdiği yüzde 3.2’lik ücret teklifini revize ederek ilk 6 ay için işyeri ortalamasının yüzde 6.4’ü olarak, sosyal yardımlarda da ilk yıl için yüzde 12.8’e çıkardığı hatırlatıldı. MESS’in teklifini kabul etmeyen sendika 13 Ocak’ta Bursa Atatürk Stadyumu’nda basın açıklaması yaparak, 18 Ocak’ta da grev kararı alındığını, 2 Şubat’ta da uygulamaya geçileceğinin ilan edildiği hatırlatıldı.

2 Şubat’ta 50 bin işçi

Türk Metal’in Türkiye genelinde 650 işletmede 210 bin üyesi bulunuyor. Grev kararı MESS ile toplusözleşme aşamasında olan 120 bine yakın işçiyi kapsıyor. 2 Şubat’ta 11 işyerinde 50 bin kişi greve çıkacak. Ardından 12 Şubat’ta ikinci grup greve başlayacak. Bir ay sonunda 120 bine yakın işçinin grevde olması planlanıyor. 2 Şubat’ta grev kararı alınan fabrikalar içinde Bosch, Bosch Rexroth, Borusan, Delphi, Oyak Renault, Arçelik LG, Bosch Ev Aletleri, Ege Endüstri, Ford Otomotiv, MAN, Mercedes gibi ana sanayiler yer alıyor. Gemlik Şube’nin yetkili olduğu işyerleri arasında Aka, Arcelor Mittal, Bamesa, Borçelik, Borusan Mannesmann, Borusan Mühendislik, Componenta Ficosa Otomotiv, Ficosa Internatıonal Borçelik/Kerim Çelik, Kırpart ve Leoni de yer alıyor. Türk Metal-Sen Manisa 1 No’lu Şube Başkanı Ercan Dereli, grev kararının Manisa genelinde yetkili oldukları 16 fabrikanın panolarına asıldığını ifade etti. Dereli, “Bu bir savaş ilanı değildir. Bu karar ülkeye milyonlarca kazandıran, ihracat rekorları kıran, üretimde ön sıralarda olan işçilerimizin işverene bir cevabıdır. Bu kararın böyle olmasını aslında biz istemedik. OHAL ile grev kararı alamayacağımızı, bu grevi yapamayacağımızı sandılar. Buna güvendiler. Ama her şeye rağmen genel merkezimiz bu kararı aldı” diye konuştu.

MESS’den lokavt kararı

Metal sanayicilerinden greve karşı lokavt kararı MESS üyeleri lokavt kararı ilan etmeye başladı. Tofaş, Ford Otosan ve Karsan işçilerinin grev kararına karşı lokavta gidiyor. Türk Traktör, Aygaz ve Otokar da lokavt ilan edildi. Bunun yanı sıra Arçelik ve Çemtaş ile Çelik Halat ve Borusan’ın da ilanları takip edildi. Lokavt başlama tarihleri grev uygulamalarına göre belirlenecek. Grev kararı alınması durumunda yasa hükümlerine uygun olarak işveren lokavt kararı alabiliyor. Lokavtta greve çıkan işçiler topluca işten uzaklaştırılıyor ve bu sırada işçilerin iş sözleşmeleri askıda kalıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler