Emlakta düzeltme yaşanıyor

Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, hızlı nüfus artışının hızlı fiyatlama getirdiğini, şu anda sektörde net bir düzeltme yaşandığını söyledi.

Yayınlanma: 07.02.2018 - 23:00
Abone Ol google-news

Türkiye’nin konut satış adedine göre Avrupa’da birinci, OECD ülkeleri arasında ise ABD’den sonra ikinci sırada bulunduğunu ifade eden Erden Timur, “Aslında demografiye göre inanılmaz büyük bir pazar var. Bu büyük pazarı doyurmak gerekiyor. Bu tamamen ihtiyaç eksenli bir pazar. Ama envanter çalışması olmadığı için şurada şu ihtiyaç var diyemiyorsun. İhtiyacı doyurmak için pazar çok hızlı büyüdü. Bundan dolayı aşırı talep hızlı fiyatlamaya sebebiyet verdi. Şu an yaşadığımız çok net bir ‘düzeltme’. İhtiyaç eksenli tüketim hâlâ devam ediyor. Bir de ikâmesi olmayan bir ürün. Devlet bizim çadırda yaşamamıza izin vermiyor. Dolayısıyla bu hızlı büyüme tüm kabahatleri örtüyor. Yoksa daha sürdürülebilir gidilse bu kabahatler olmayacak. Bu anlamda kamunun mutlaka bir envanteri olması gerekiyor. Kamu kullanıcıyı analiz edip, demografi çıkartıp, hangi bölgede ne yapılması gerektiğini belirleyebilir” dedi.

Aktifte birinci

2017 yılını 1.950 konut satışı ve 1.5 milyar TL’lik ciro ile tamamladıklarını ifade eden Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, gayrimenkul sektörünün en likit firması olduklarının altını çizerken, “Bizim kasamızda her zaman 300-400 milyon TL nakit olur. 5 milyar TL’lik aktif büyüklükle sektörde açık ara lider konumdayız” dedi.

Şirketin 2017 gerçekleşmelerini ve 2018 planlarını gazetelerin ekonomi yöneticileriyle paylaşan Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, gayrimenkul sektörüne yönelik değerlendirmelerde de bulundu. Gayrimenkulde, “şeffaflık” konusunda ciddi bir eksiklik olduğunu belirten Erden Timur, atılacak adımların Türkiye’nin toplumsal ve ekonomik kalkınmasına da büyük katkı sağlayacağını söyledi. Timur, “Bizim kasamızda her zaman 300-400 milyon TL nakdimiz oluyor. 5 milyar TL’lik aktif büyüklükle sektörde açık ara lider konumdayız. Bunun en büyük sebebi şeffaflık ve disiplin. Uluslararası denetim firması KPMG tarafından her yıl düzenli olarak denetleniyoruz. Finansal raporlarımızı da Kamuoyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayımlıyoruz” diye konuştu.

Veriler denetlenmeli

Gayrimenkul sektörünün daha net kurallarla denetlenmesi gerektiğinin altını çizen Erden Timur, “Sektördeki disiplinin artması ekonomik ve toplumsal açıdan kritik öneme sahip. Bu sebeple bizim çok daha net kurallar ile denetleniyor olmamız lazım. Çok daha şeffaf bir sektör olmalı; verinin kesinlikle teyit edildiği bir sistem oluşturmalıyız. İş güvenliğinde ya da çevre konularında nasıl belli başlı standartlar varsa, gayrimenkul sektöründe de şeffaflıkta benzer standartlara ihtiyaç var” dedi.

3 EV SATILDI

Timur, Nef Çekmeköy’de 2 günde satış ofisi ve katalog olmadan 497 konut sattıklarını hatırlattı. Nef Satış ve pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Selçuk Çelik, projede bulunan 3 evi de Black Friday’de Hepsiburada üzerinden internetten sattıklarını kaydetti.

Hayali üniversite kurmak

Bir üniversite kurma niyetleri olduğunu anlatan Erden Timur, gelirin önemli bir bölümünü de vakıflara aktardıkları bilgisini verdi. “Üzerinde çalıştığımız bir üniversite planı var. Normal üniversite fizibilitesi yaptığımızda iyi bir üniversite kuracaksanız mutlaka zarar ediyorsunuz. Biz zaten sosyal şirket olarak kurulduk. Bizim kendimizi avantajlı hissettiğimiz yerler var. Ülkeye katma değer alanında bir üniversite. Özellikle kimya alanında. Çok bilmediğimiz bir alan fakat kimya katma değeri yüksek bir ürün” diyen Timur, özkaynak olarak aktarılan gelir dışında, dağıtılabilir bölümün yüzde 97’sini iş yaptıkları vakıflara aktardıklarını söyledi. İbrahim Betil’in vakıfları; Öğretmen Akademisi Vakfı, Sen de Gel Afrika ile projeler gerçekleştirenler bunlardan birkaçı... Geçen yıl 30 kusür milyon verdiklerini anlatan Timur, Kapital’in gönlü zenginler listesinde en son 11. olduklarını da ifade etti.

2018 ciro hedefi 2.1 milyar TL

Nef’in 2017 yılındaki performansına ilişkin de açıklamalarda bulunan Erden Timur, “2016 yılını 1.2 milyar TL’lik ciro ile tamamlamıştık. 2017’de de 1.950 konut satışı ve 1.5 milyar TL ciro ile üst üste dördüncü yıl da sektör liderliğimizi koruduk. Capital 500’ün son araştırmasına göre sektör ikincisinin iki katı, sektör üçüncüsünün ise üç katı ciro elde etmiş durumdayız. Dördüncü senemizde 1 milyar TL’yi bulduk, altıncı senemizde 1.5 milyar TL ciro rakamına ulaştık. Cumhuriyet tarihinde, milyar TL ciroya en hızlı ulaşan firmayız. Bu yılki hedefimiz de ciroda 2.1 milyar TL’nin üzerine çıkmak” diye konuştu.

3.4 milyar TL’lik 6 yeni proje

2018’de toplam 3.4 milyar TL’lik büyüklüğe sahip 6 projenin lansmanını yapacaklarını ifade eden Timur, projeler hakkında şu bilgileri verdi:

* Nef Kandilli: Kandilli’de boğaz manzaralı 70 dönüm arsa üzerinde Emre Arolat’ın çizdiği 406 konutluk bir proje. (1.5 milyar TL)

* Nef Koruköy: FIBA ortaklığında yürütülen Çekmeköy projelerinden üçüncüsü. Planlanandan 1.5 sene önce 2018’de satışa çıkacak. (600 milyon TL.)

* Nef Beylerbeyi ve Nef Nakka ştepe : Anadolu yakasında boğaz manzaralı 2 butik proje. (250 milyon TL)

* Nef Gölköy: Nef Yalıkavak’ın ardından 2. Bodrum projesi (500 milyon TL)

* Nef Bayramoğlu: Tuzla/ Bayramoğlu bölgesinde denize sıfır toplam 300 dönümlük arsa üzerinde. (İlk proje 500 milyon TL.)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler