Yeni havaalanı, İstanbul Sabiha Gökçen’e çalışacak

İkinci pistin hizmete girmesiyle yolcu kapasitesi 41 milyona çıkacak İstanbul Sabiha Gökçen’e asıl katkıyı yeni limanın yapması bekleniyor.

Yayınlanma: 08.02.2018 - 22:45
Abone Ol google-news

Ocakta yüzde 22 yolcu artışı yaşanan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı (ISG) havalimanında bu yıl için yolcu artış hedefi yüzde 8. Ancak ikinci pistin tamamlanması ve üçüncü havalimanının işletmeye alınmasıyla yolcu trafiğinde ciddi bir artış bekleniyor. ISG Üst Yöneticisi (CEO) Ersel Göral, yeni havalimanının İstanbul’a çok ciddi katkı yapacağını ancak, uzak olmasın nedeniyle kendilerinin artık bir şehir havalimanı konumda olacaklarını belirterek, yolcu trafiğinde önemli bir çıkış yaşanacağını, 2019’dan itibaren yolcu artış hedeflerinin 3-4 yıl süreyle çift haneli olarak planlandığını söyledi. Hızlı bir büyüme trendine girecek havalimanı bir yandan da satış için fiyat değerlemesi çalışmaları içinde.

Merkez ofis olacak

ISG’nin Malezyalı sahibi Malaysia Airports Holdings Berhad en çok yüzde 49’a kadar hisse satışı için değerleme çalışması başlattığı bilgisini veren Göral, halka arzın düşünülmediğini, değerlemenin ardından adından road show’a çıkılacağını anlattı. Havalimanı için Atatürk Havalimanı işletmecisi TAV, “İlgilenebiliriz” açıklaması yapmıştı. Ersel Göral, Malezyalı hissedar Malaysia Airports Holdings Berhad’ın bir çıkış niyeti olmadığını belirterek “Çünkü Malezyalılar burayı Avrupa’ya açılan kapıları olarak görüyor. Bölgedeki yeni fırsatlara bakıyorlar. Yüzde 51 kendilerine kalacak şekilde yüzde 49’a kadar hisse satışı olabilir. Bu yüzde 10 da olabilir yüzde 20 de olabilir. Ancak kesinlikle 50 olmaz” dedi. Yeni yatırımlarla ISG’nin kapasitesinin Haziran ayında 41 milyona, daha sonra yatırımların tamamlanmasının ardından 65 milyona çıkacağını hatırlatan Göral, “Yeni açılacak 3’üncü havalimanı da bizi çok olumlu yönde etkileyecek. Metronun da gelmesiyle biz tam bir şehir havalimanı olacağız. Daha çok kişi bizi tercih edecek. Çift haneli büyüyeceğiz.

Haziranda tamamlanıyor

ISG’nin yakın gelecekte yapacağı yatırımlarla ilgili konuşan Ersel Göral, DHMİ tarafından yapımı devam eden 3 bin 500 metrelik 2’nci pistin Haziran’da devreye alınacağını, pistin maliyetinin zemin şartlarından dolayı 550 milyon doları bulduğunu söyledi. Göral, “İç hatlar terminal genişletme projemiz devam ediyor. Dört hareketli körüğe de sahip bu terminalin bitmesi ile yıllık kapasitemiz yılın 2’nci yarısından sonra 33 milyondan 41 milyon yolcuya çıkacak. Halen kullanılmayan eski terminalin yerine yapacağımız bir başka terminalle birlikte de kapasite 65 milyon olacak. 2 pistin de tam zamanlı çalışmasıyla saatte 40 uçak olan kapasite 80 uçağa çıkacak” bilgisini verdi.

Emirates uçacak

dış hat yolcu sayısını artırmak gibi bir hedefleri olduğunu kaydeden Ersel Göral, “Emirates haziranda Dubai’den uçuşlara başlıyor. Şu an iç hat yolcu sayımız yüzde 60 oranında. Bunu en azından 55’e 45’e getirmek istiyoruz. Yurt dışı yolcunun geliri daha çok. Hem ayakbastı parası 5 kat fazla hem de havacılık dışı gelirleri daha yüksek. Dış hat oranı artınca profil de değişmiş olacak. Bu arada bugüne kadar ihmal ettiğimiz kargo olayı var. Düşünün Atatürk Havalimanı’nda 750 bin ton elleçleme yapılmış. Bizde bu rakam 55 bin tonda. Çok yakınımızda Kocaeli, Gebze, Bursa gibi sanayi şehirleri var. TNT, DHL gibi uluslararası ve yerli firmalarla konuşuyoruz” dedi.

Rötarsızlık yüzde 82

Sabiha Gökçen’e 2016 yılında 228 bin 164 uçak konmuş, 29 milyon 651 bin yolcu taşınmıştı. 2017’de ise 31 milyon 316 bin yolcu 208 bin 611 uçuşla taşındı. Bu da uçakların ulaştığı daha yüksek doluluk oranları ile gerçekleşti. ISG bu yıl da yolcu sayısında yüzde 8’den fazla artış bekliyor.

ISG’de rötarsızlık yani on time performansı da yüzde 82.5’e çıktı ve bu alanda dünyada 8’inci sırayı aldı. ISG’ye metro 2019 başında ulaşmış olacak. Böylece Kadıköy’den 45 dakikada, Taksim’den 55 dakikada Sabiha Gökçen’e ulaşılabilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler