Faiz düşmez

Garanti Bankası Genel Müdürü Erbil, "Faizlerdeki salınım mevcut seviyelerde devam edecek" diye konuştu.

Yayınlanma: 16.02.2018 - 21:34
Abone Ol google-news

Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, yılın ilk yarısında faizlerde değişiklik öngörmediklerini dile getirdi. Erbil, Cumhurbaşkanı’nın “yüksek kâr” eleştirisine de yanıt vererek “büyümeyi finanse ediyoruz” dedi. Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, hükümetten gelen faizlerin yüksek olduğu yönündeki eleştirilere rağmen yılın ilk yarısında faizde değişiklik öngörmediklerini belirtti. Türkiye ekonomisinin yumuşak karnının enflasyon olduğunu vurgulayan Erbil, yılın ikinci yarısında enflasyondaki olası düşüşe paralel olarak Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) faizde aşağı yönlü adım atabileceğini, kendilerinin de TCMB’nin ardından adım atabileceklerini dile getirdi.

OTAŞ etkilemez

Garanti Bankası’nın 2017 değerlendirmesi ve 2018 beklentileri ile ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Erbil, “kamu bankaları faizleri düşürme yönünde adım atarsa, özel bankalar bu adımı takip eder mi” sorusuna verdiği yanıtta “faizlerin serbest piyasa prensipleri neticesinde oluştuğuna” vurgu yaptı. Erbil, Türk Telekom’un ortağı OTAŞ’a ve Yıldız Holding’e Türk bankaları tarafından sağlanan kredilerde bankalara risk oluşturacak bir durumun olmadığını söyledi. Türk Telekom’daki sürecin yavaş ilerlediğini belirten Erbil, “Ulaştırma Bakanlığı koordinasyonunu yapıyor, eşgüdümlü çalışmalarımız sürüyor. Birazcık sabredersek en kısa zamanda çözülecek” dedi. Erbil, ihtiyatlı olmak adına bankaların kârları ve bilançoları etkilemeyecek şekilde tedbirler aldığını belirterek “Türk Telekom’da çoklu bir alıcı potansiyeli mevcut, sürecin 2018’in ikinci yarısında netlik kazanmasını bekliyoruz” diye konuştu. Erbil, Yıldız Holding’in (Ülker) kredi yapılandırması ile ilgili “Sistem için veya Garanti için endişe edilecek risk yaratacak bir konu kesinlikle değil” ifadelerini kullandı.

Normalleşecek

Bankacılık sektörünün geçen yıl KGF kredilerinin de desteği ile iyi bir büyüme yakaladığına, bu büyümeye rağmen aktif kalitesinin bozulmadığına dikkat çeken Erbil, sektörün bu sene kredi büyümesinde bir miktar daha normalleşeceğini ve yüzde 15’lik büyümeyi yakalayacağını ifade etti. Erbil, “Genel anlamda TL’ye dönen trendin devam etmesini bekliyoruz, bunun da sağlıklı olduğunu düşünüyoruz” dedi. Erbil, banka olarak 2018’de şubeleşmede yatay trendin süreceğini düşündüklerini sözlerine ekledi.

‘Kâr sermayeye ekleniyor’

 Garanti Bankası, 2017’de 6.4 milyar TL net kâr elde ettiğini açıklamış, bunun üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Geçenlerde bir banka karını açıklıyor: 6 küsur milyar TL. Şimdi biz bu faiz lobisine mi çalışacağız” diye tepki göstermişti. Sektörün yüksek kârları konusundaki eleştirilerle ilgili bir soruya yanıt veren Erbil, “Türkiye’nin ekonomik ve bireyler anlamında büyümesine finansman sağlayan insanlarız. Sektör oyuncuları olarak hepimizin kârı bünyede kalıyor, kazançlar sermayeye ekleniyor. Sermayeyi büyüterek daha fazla kredi vermeye çalışıyoruz. Kâr, sistemdeki bir sonuç ve önümüzdeki yıllardaki büyüme için bizim açımızdan sermayenin vazgeçilmez yapısı” yanıtını verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon