Evet, yapabilirsiniz!

Evet , yapabilirsiniz! Pınar Abay: Bir koltuk boşaldığında birçok erkek o koltuğa talip oluyor. Ben telefonla kadınları arayarak “Sana uygun bir pozisyon var, ister misin?” diyorum. İlk verdikleri tepki “Teşekkür ederim yapabilir miyim?” oluyor.

Yayınlanma: 08.03.2018 - 22:43
Abone Ol google-news

Türkiye’de kadının ekonomideki yeri belli. Bu yüzden bunu dert edinip, önemli adımlar atan şirket ve kurumların başarılı uygulamaları rol model olmaları açısından da önem taşıyor. Bu örneklerden biri de başında bir kadın genel müdür olan ING Bank. 34 yaşında genel müdürlüğü yükselen başarılı bir iş kadını Pınar Abay. Kayserili bir aileden çocuğu olarak “okuyacaksın da ne olacak” kıskacını kırarak kendi kariyerini yaratmış biri. Önce burslu olarak Bilkent ardından Harvard... “Kadın olmanın zorluklarını bire bir yaşadığım için ING Bank’ın kadının işgücüne katılımı için yaratmaya çalıştığı ekosistemin öncülerinden olmayı önemsiyorum” diyor. Kadından öncelikle iyi bir anne, iyi bir gelin olmasının beklendiği kendi aile yapısında en büyük destekçisinin ‘o benim kahramanım’ dediği annesinin olduğunu vurguluyor. Abay ile ön ayak olduğu ING Bank kadın dostu dönüşümünü konuştuk. 5000 çalışanının yüzde 55’inin kadın olduğu bir banka ING Bank. Abay, bankanın dönüşümü ve uygulamaların sonucunda 2011’de yüzde 53 olan yeni işe alımlarda kadın oranı yüzde 60’a yükselmiş. Yine 2011 yılında üst yönetimde kadın oranı yüzde 26 iken 2017’de yüzde 35’e çıkmış. Hedef yüzde 50. Peki, neler yapıldı?

Bir dizi yenilik

* Evden çalıs¸ma imkânı: ING Bank Genel Müdürlügˆü’nde haftanın 2 günü ofis dıs¸ında çalıs¸ma imkânı sunuluyor. Çalıs¸anlar istedigˆi yerden çalıs¸ma imkânı buluyor. Böylece anneler hayatlarını daha kolay planlayabiliyor.

* Esnek çalıs¸ma saatleri: Genel Müdürlükte haftanın 5 günü çalıs¸ma saatlerini çalıs¸anlar kendileri belirleyebiliyor. I·ster sabah 7’de çalıs¸maya bas¸layıp 16’da çıkıyorlar, ister saat 10’da gelip aks¸am 19’da çıkıyorlar.

* ‘Okulun ilk günü’ izni: Okulun ilk gününde çalıs¸anlara izin veriliyor. çalıs¸anlar çocukları için tedirgin edici olabilen bir günü beraber geçirebiliyorlar.

* ‘Karne günü’ izni: Karne sevincini çocuklarıyla yas¸amaları için karne alınacagˆı gün çalıs¸anlar izinli.

* ‘Turuncu Gün’ izni: Çalıs¸anlara, yıl içerisinde seçtikleri bir günü çocuklarıyla birlikte geçirme imkânı sunuluyor. Bu, çocuklarının dogˆum günü olabilir veya gösterisinin yapılacagˆı gün olabilir. Önemli olan kendileri için anlamı olan bir günü beraber geçirebilmeleri.

* Hamileler için aylık kontrol: “Bebegˆim olacak izni” kapsamında hamilelik süresince periyodik kontroller için ayda bir gün izin hakkı.

AVRUPA’YA HİZMET

Abay Kahramanmaras¸’ ta 2013 yılında faaliyete geçen ve 695 kişinin çalıştığı , bunların yüzde 70’inin kadın olduğu Operasyon Merkezi’nin bölgede işgücüne dahil olmayan birçok kadına istihdam olanagˆı sunduğunu belirterek “Şimdi İngilizce eğitimine başladık. Amacımız Maraş üzerinden Avrupa’ya hizmet ihracatı yapmak” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler