AB’den vergi misillemesi

Avrupa Birliği, üye ülkelerde faaliyet gösteren Google, Facebook, Uber, Airbnb, Twitter ve Amazon gibi sanal platformların cirolarından yüzde 3 vergi alacak.

Yayınlanma: 16.03.2018 - 21:36
Abone Ol google-news

Google, Facebook, Amazon, Uber, Airbnb gibi milyarlarca dolar gelir elde eden uluslararası şirketler Avrupa Birliği (AB) tarafından yüzde 3 vergiye tabi tutulacak. Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan taslağın gelecek hafta kabul edilmesi bekleniyor. Bu vergi, küresel çapta yıllık geliri 750 milyon Avro’nun üzerinde olan ve vergilendirilebilir gelirleri 50 milyon Avro’yu aşan dijital şirketlere yönelik olacak. AB Komisyonu’nun gelecek hafta açıklaması öngörülen teklifin yasalaşması için AB Konseyi, AB Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu (AP) arasında üçlü görüşme yapılacak.

5 milyar Avro

Tarafların bir metin üzerinde uzlaşması halinde tüm kurumların onayının ardından teklif yürürlüğe girecek, devamında da AB üyesi ülkelerin gerekli düzenlemeleri gerçekleştirmesi gerekecek. Böylelikle kullanıcı hedefli online reklam satan Google ya da Facebook, Instagram, Twitter, Spotify gibi reklam alanı sağlayarak internet operasyonlarıyla gelir elde eden dijital kuruluşları Avrupa Birliği’ne vergi ödeyecek. Bu şirketler, başta İngiltere, Almanya ve Fransa olmak üzere büyük Avrupa ülkeleri tarafından kazançlarını, verginin düşük olduğu Lüksemburg, İrlanda gibi ülkelere yönlendirdiği ve üzerine düşeni yapmadığı gerekçesiyle kanun koyucuların hedefindeydi. Amazon gibi dijital pazar yerleri ya da Airbnb ve son dönemde Türkiye’nin gündemine oturan Uber gibi hizmet sektöründe dijital olarak faaliyet gösteren girişimleri de kapsıyor. Taslağa göre vergi kullanıcının hizmetten faydalandığı ülkeye ödenecek. Analistler teklifle yıllık 5 milyar Avro civarında bir vergi tahakkuk edeceğini hesaplıyor. Netflix gibi yayın kuruluşlarıyla bulut bilişim ve IT şirketleri ise düzenlemenin dışında tutuldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler