Dolar 3.95'i aştı, Avro yeni rekor kırdı

Enflasyondaki katılık, cari açıkta yükselişin sürmesi, Moody’s’in not indirimi ve jeopolitik endişelerin ardından Fed toplantısı öncesi TL üzerindeki baskı arttı. Dolar 3.95’i aşarken, Avro 4.87’ye yaklaştı. Sterlin rekorunu 5.26’nın üzerine taşıdı. Fed’in 25 puanlık faiz artırımı yapacağı beklentisi gelişmekte olan ülke para birimleri üzerindeki baskıyı sürdürüyor.

Yayınlanma: 19.03.2018 - 09:18
Abone Ol google-news

Makro ekonomik, jeopolitik ve siyasi endişelerle Türk varlıklarında iki haftalık süreçte gözlenen değer kaybı devam ederken; FED’in çarşamba günkü yapacağı toplantısı öncesi artan tedirginlikle yükselişin sürdüğü dolar/TL 3.95’i aşarak 21 Kasım’da gördüğü 3.96’lık zirveye yaklaştı, borsada satışlar hızlandı. Bu çerçevede sepet bazında TL tarihi zirveyi görürken, Avro /TL rekorunu yeniledi. Brexit’e ilişkin haberlerden destek bulan sterlin de rekorunu genişleterek TL karşısındaki rekorunu 5.5644’e taşıyan sterlin 5.5486’da karar kıldı.

katılık, cari açıkta yükselişin sürmesi, Moody’s’in not indirimi, Afrin operasyonu kaynaklı jeopolitik endişeler ve erken seçim riski iki haftalık süreçte TL’nin benzer para birimlerinden negatif ayrışmasına neden olmuştu. Bu hafta ise Çarşamba günü sonuçlanacak olan ve 25 baz puanlık faiz artırımı yapılması beklenen Fed toplantısı öncesi gelişmekte olan ülke para birimleri üzerindeki baskı devam ediyor.

Faiz projeksiyonları hakkındaki tahminler bu kadar kesin değil. Uzmanlar Fed’in bu yılın tamamında dört faiz artırımı öngörebileceğini ifade ediyorlar.

Tahvil piyasasında ise yukarı yönlü eğilimini koruyan 10 yıllık tahvilin bileşik faizi spot piyasada yüzde 12.84 seviyesinden işlem gördü.

Negatif ayrıştı

Kurda yaşanan yükselişte genel olarak iç risklerle birlikte dış faktörler de etkili oluyor. Enflasyondaki katılık, cari açıkta yükselişin sürmesi, Moody’s’in not indirimi ve jeopolitik endişeler iki haftalık süreçte TL’nin benzer para birimlerinden negatif ayrışmasına neden oluyor. Ayrıca ticaret savaşlarına ilişkin güçlenen kaygılarda risk iştahını olumsuz etkiliyor. Odeabank Stratejik Planlama Grup Müdürü Erkan Dernek, Fed’in daha şahin olması durumunda kurun sırasıyla 3.98 ve 4.01’e hareket edebileceğini söyledi.

Dört lira mümkün

Rabobank’ın değerlendirmesinde özellikle Türk Lirası ve Güney Afrika Randı’nın, Fed’in para politikasında hızlı normalleşmeye gideceği yönündeki beklentilere karşı kırılgan olduğunun altı çizildi. Rapora göre bu hafta Çarşamba günü yapılacak Fed toplantısından çıkacak olası faiz artırımı kararındansa, noktasal grafikte medyan tahmininin üçten dört faiz artırımına revize edilip edilmemesi daha önemli olacak.

Faiz artacak

Bu hafta piyasalar Fed’in kararıyla yön bulacak. ABD Merkez Bankası’nın bu hafta yılın ilk faiz artışını yapmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Fed’in bu sene 3 yerine 4 faiz artışı olacağına dair bir sinyal vermesiyle dolarda yükselişin devam edebileceği belirtiliyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler