Bütçeye KÖİ yükü

KÖİ Türk Tabipleri Birliği’nin çalışmasına göre, kamu özel ortaklığı, devletin bir özel şirket grubuyla uzun süreli sözleşme ilişkisi kurması esasına dayanan bir yatırım ve hizmet modeli anlamına geliyor.

Yayınlanma: 19.03.2018 - 21:18
Abone Ol google-news

Hükümet, devlet bütçesine getirdiği yükler nedeniyle eleştiri konusu olan kamu özel işbirliği (KÖİ) modelini uygulamaya devam ediyor. Ordu’ya yapılacak 900 yataklı şehir hastanesi de KÖİ modeli ile inşaa edilecek. İhaleyi alan şirket, 2 en fazla 3 yılda tamamlayacağı hastaneyi 25 yıl işletecek. Otoparktan laboratuvar ve görüntülemeye kadar birçok hizmet de ihaleyi ilan şirket ya da ortak girişimden karşılanacak. KÖİ modeli olduğu için devlet şirkete kira ödeyerek sağlık hizmeti sunacak. Uzun süreli garantilerle de eleştiri konusu olan KÖİ modelinde kâr eden şirketler olacak.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü KÖİ Daire Başkanlığı, Ordu Şehir Hastanesi’nin yapım işleri ile ürün ve hizmetlerin temin edilmesi işi ön yeterlilik ilanını yayımladı. İlana göre proje, Devlet İhale Yasası ile Kamu İhale Yasası’na tabi olmayacak. İhalede “belli istekliler arasında ihale” yöntemi uygulanacak. Sözleşmenin toplam süresi yatırım ve işletim dönemi olarak en fazla 28 yıl olacak.

Son tarih 8 Mayıs

Ön yeterlilik için yerli şirketlerin yanı sıra yabancı şirketler de başvurabilecek. Ön yeterlik başvurusunda isteklilerin ISO 9001-2000 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi ve Çevre Yönetim Belgesi sunması gerekiyor. Ancak istekliler bu ölçütleri ayrıca alt yükleniciler yani taşeronlar aracılığıyla da karşılayabilecekler.

Şirketlerin bankalardaki kullanılmamış nakdi veya gayri nakdi kredisi veya üzerinde kısıtlama bulunmayan mevduat toplamı da en az 50 milyon dolar olacak. Ortak girişim ise, firmaların toplamının bu tutarı sağlaması yeterli sayılacak. Ön yeterlilik başvurularının gönderileceği son tarih 8 Mayıs 2018.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon