Emeklilerin yarısı çalışıyor

Türkiye’de emekli aylığı alan 8 milyon yurttaşın 4 milyonu halen çalışıyor. Emeklilerin yaş ortalaması ise 56.

Yayınlanma: 06.04.2018 - 23:07
Abone Ol google-news

Türkiye’de 2003’te 1.5 milyon olan çalışan ve iş arayan emekli sayısı, 2017’de 4 milyonu aştı. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Dairesi’nin (DİSK-AR) hazırladığı Türkiye’de Emeklilerin Durumu Raporu’na göre, Türkiye’de 12 milyon yurttaş emekli maaşı alıyor. Bunların 8 milyonu kendi emekli olduğu için aylık alırken, 4 milyonu da hak sahibi yakını olarak kayıtlara geçti. 8 milyon emeklinin 4 milyonu hala istihdam piyasasında.

Bunun temel nedeninin emekli aylıklarının insanca yaşamaya yetecek seviyede olmaması ve giderek düşmesi olduğunu söyleyen DİSK Genel Başkanı Kani Beko, emekli aylıklarının asgari ücretin altına düştüğünü ve 2017’deki 7.4’lük büyümeden emeklilerin pay alamadıklarını anlattı.

Aylıklar asgari ücretin altında

Raporda, aynı hizmet yılı ve prim gün sayısı ile emekli olanlar arasında emekli aylıkları açısından büyük uçurumun söz konusu olduğu ortaya kondu. Beko aynı zamanda, emekli aylıklarının güncelleme katsayısının da değiştirildiğini ve hesaplamada daha önce milli gelir artışının yüzde 100’ü hesaba katılırken, artık yüzde 30’unun dikkate alındığını kaydetti. “AKP döneminde emekli aylıkları milli gelire göre yüzde 34 oranında gerilemektedir” diyen Beko, “Aynı şekilde, 2002’de ortalama emekli aylıkları asgari ücretin yüzde 32 üstünde iken 2017’de asgari ücretin yüzde 6 altına geriledi. Emekli aylıkları asgari ücret karşısında yüzde 28 geriledi” diye konuştu. Rapor ayrıca, Türkiye’deki emeklilerin yüzde 71’inin 56 ve daha yukarı yaşta olduğunun ortaya koydu.

‘Koşullar iyileşti rilmeli’

Kani Beko, DİSK ve DİSK’e bağlı emekliler sendikası Emekli- Sen’in taleplerini şöyle sıraladı:

* Emekli aylıklarının alt sınırı asgari ücretle eşitlenmeli.

* Aynı koşullarda emekli olanlar aynı emekli aylığı almalı.

* Emekli aylıklarının artışında yalnızca enflasyon değil, milli gelir artışı da dikkate alınmalıdır.

* Aylıklar iyileştirilmeli, aylık bağlama oranları eski düzeye çekilmeli.

* Emekli aylıklarının belirlenmesinde hükümet emekli sendikalarıyla müzakere etmeli, emeklilere toplu pazarlık hakkı tanınmalıdır.

* Emeklilerin isterlerse ayrı sendikalar kurması ya da çalışırken üye oldukları sendikalara üyelikleriin devamı sağlanmalıdır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler