Türk-İş şikâyetçi

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, bazı sendikaların işyerlerine giderek “Biz hükümetin sendikasıyız” sözleriyle işçilere baskı yaptığından ve istifaya zorladığından yakındı.

Yayınlanma: 14.04.2018 - 22:43
Abone Ol google-news

Türk-İş, son dönemde bazı sendikaların işyerlerine giderek, “Biz hükümetin sendikasıyız” diyerek işçilere bağlı oldukları sendikalardan istifa etmeleri için baskı yaptığına dikkat çekti. Baskının taşeron işçilere kadro düzenlemesinin ardından yoğunlaştığı vurgulandı. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay da, bu “hormonlu sendikaların” işyerlerine yandaş memur sendikaları ile gittiklerine vurgu yaptı. Çalışanların sendika hakkı anayasal güvence altında bulunuyor. Anayasanın “sendika kurma hakkı” başlıklı 51. maddesinde, “Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz” hükmü yer alıyor. Anayasal güvenceye karşın son dönemde işyerlerinden işçilere sendikal tercihleri nedeniyle baskı yapıldığı haberleri geliyor. Bu konu Türk-İş’in önceki gün gerçekleştirilen Başkanlar Kurulu toplantısında da gündeme geldi. Sendika başkanları işyerlerinde yaşananlar hakkında bilgi verdi. Toplantı sonrasında yayınlanan bildiride de, örgütlenme hakkının temel insan hak ve özgürlükleri kapsamında olduğuna dikkat çekildi.

Baskı arttı

Anayasada “sendika seçme özgürlüğünün” yer aldığına işaret edilen bildiride, ancak geçmiş dönemlerde kimi zaman gündeme gelen, özellikle kamu işyerlerinde örgütlü işçilere sendika değiştirmeleri yönünde uygulanan baskıların, günümüzde, taşeron konusundaki düzenlemelerle giderek yoğunlaştığı vurgulandı. Bildiride şöyle denildi: “Bazı konfederasyonların temsilcileri, siyasi parti ve bürokratlarla işbirliği halinde algı operasyonları yapmakta, kamudaki taşeron işçileri hedef alarak konfederasyonumuz üyesi sendikalardan istifa etmeleri veya üye olmamaları için sistemli biçimde baskı uygulamaktadır. Bunun son örneği kamuoyuna da yansıyan Belediye-İş Sendikası’nın örgütlü bulunduğu Niğde Belediyesi ile Karadeniz Ereğlisi Belediyesi’dir. Benzeri baskılar kamu ve belediye işyerinde son günlerde artarak devam etmektedir.” Türk-İş Başkanlar Kurulu, baskıların sona erdirilmesi ve uygun ortamın sağlanması için gerekli sorumluluğun yerine getirilmesini istedi. Bildiride, “Konfederasyonumuz üyesi sendikaların, sendika değiştirmeleri için yapılan baskılara, şantaja karşı üye işçilerin verdiği hak ve haysiyet mücadelesini saygıyla karşılıyor ve selamlıyoruz” denildi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler