Kayyım atanan belediyede güvenlik soruşturmasıyla işçi kıyımı

Kayyımla yönetilen belediyelerde 60 işçi güvenlik soruşturması ardından işsiz kaldı. İşçilerden biri işsizliğin ardından kalp krizi geçirdi.

Yayınlanma: 19.04.2018 - 23:07
Abone Ol google-news

Kayyımla yönetilen Akdeniz Belediyesi’nde taşeron bünyesinde çalışıyorken kadroya alınma umuduyla komisyona başvuran işçilerden 116’sı işten çıkarıldı. Bu işçilerden 60’ının işten çıkarılması ‘güvenlik soruşturması’na dayandırıldı.

İşten çıkarılanlar arasında yer alan 55 yaşındaki 6 çocuk babası Ali Aras, strese dayanamadı ve kalp krizi geçirdi. Kayyım atanan belediyelerde tam bir işçi kıyımı yaşandığını söyleyen işçiler, “Merhamet dilenmiyoruz, işimize dönmek istiyoruz” diyor.

İşten atılan bir işçi de yaşadıklarını şöyle özetliyor: “9 yaşındaki kızım okula giderken ‘Baba AKP seni işten çıkardığı için harçlık almayacağım’ diyor.”

Konuştuğumuz işçiler durumlarını şöyle özetledi;

Ramazan Defişet (44): Beş çocuk babasıyım. Akdeniz Belediyesi Destek Hizmetleri’nde 9 yıldır çalışıyordum. Güvenlik soruşturması nedeniyle bizi işten çıkardılar. Ne adli sicil kaydım var, ne bir suçum var. Karakolluk dahi olmadım. Çocuklarımdan biri 20 yaşında askere gidecek. Biri 19 yaşında lokantada çalışıyor. Diğer 3 çocuğum da okuyor. Evimin başka geliri yok. Ev almıştım, kredi borcum var. Yaşım 44 ve bu yaştan sonra kimse iş vermiyor.

Umut Duran (31): Yaklaşık 5 yıldır Fen İşleri Müdürlüğü’nde çalışıyordum. Güvenlik soruşturması gerekçesiyle işten çıkarıldım. Adli sicil kaydım, arşiv kaydım yok. Babam ve abim geçmişte cezaevinde yatmıştı, ondan dolayı çıkarılmış olabilirim.

İbrahim Özel (41): Sekiz yıldır temizlik müdürlüğünde şoförüm. Evliyim. İki çocuğum var ikisi de okuyor. Banka kredisiyle ev almıştım. 9 yıllık ödemem var. Bizim bundan anladığımız kayyım belediyeleri güvenlik soruşturmalarını fırsata çeviriyor, işçi kıyımı yapıyor.

Harçlık istemiyor

Mehmet Öksüz (46): Akdeniz Belediyesi’nde 8 yıl marangozhanede çalıştım. Evliyim, 6 çocuğum var. Dördü okuyor. İkisi lisede, ikisi ilkokulda. Ev kredim var. İki çocuğumun servis parası var, harçlığı var. 46 yaşından sonra hiç kimse iş vermiyor. İşimize geri dönmek istiyoruz. Hiçbir gelirim yok. 8 kişilik bir aileyiz gelirim yok. 9 yaşındaki kızım, sabah okula giderken baba AKP seni işten çıkardığı için senden harçlık almayacağım diyor. O bile kimliğimizden dolayı işsiz kaldığımızı biliyor.

ÜNİVERSİTE MEZUNU OLMAK YETMEDİ

Mahsum Dikenyol (34): 3.5 yıldır Çevre Koruma Müdürlüğü’nde temizlik şefi görevini yürütüyordum. Dicle Üniversitesi Turizm Otelcilik mezunuyum. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunuyum. Bizi niye çıkardıklarını net olarak bilmiyoruz. Sabıka kaydımız yoktur. Ayrıca Emniyet Müdürlüğü’nden temiz kâğıdı aldık. Kayyuma gittik, belgelerimize bile bakmadı. 40. kod resmen bir damga kodu gibi oldu. İşveren ne kadar akraban, yakının olsa da bu kod nedeniyle işe almak istemiyor. İşe almaktan korkuyorlar. Başka belediyelerde farklı kodlardan çıkarılmış işçiler var ama Akdeniz Belediyesi’nde 40. koddan çıkarıldık. Bu da güvenlik soruşturmasıyla ilgili olarak işten çıkarıldığımız anlamına geliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler