Konutta da eşitlik yok... Kadının payı yüzde 30

2017’de Türkiye’de toplam 1.4 milyon adet konut satıldı. Bu satışlarda erkeklerin payı yüzde 59.5 olurken kadınların payı ise yüzde 29.1’de kaldı

Yayınlanma: 23.04.2018 - 22:07
Abone Ol google-news

İş hayatında olduğu gibi mülk edinmede de kadının adı yok. Dünyanın önde gelen gayrimenkul danışmanlık şirketlerinden Coldwell Banker’in araştırmasına göre, Türkiye genelinde ise 2017 yılında toplam 1.4 milyon adet konut satıldı. Bu satışlarda erkeklerin payı yüzde 59.5 olurken kadınların payı ise yüzde 29.1’de kaldı. Yüzde 2.1 pay ile 29 bin 178 konut kadınlar ve erkekler tarafından ortaklaşa alınırken, yabancılar ve kurumlar tarafından alınan konutlar da kalan bölümü oluşturdu. Coldwell Banker tarafından, TÜİK Konut Satış İstatistikleri üzerinden yapılan ‘Konutta Kadının Gücü’ araştırmasına göre Türkiye’de konut satışlarında kadın payının en yüksek olduğu il Balıkesir oldu. Son dönemlerde Kuzey Marmara Otoyolu ve Osman Gazi Köprüsü gibi projelerle dikkat çeken Balıkesir’de konut satışlarında kadının payı yüzde 37.5 olarak gerçekleşti. Balıkesir’i bu alanda sırasıyla Muğla, Edirne, Çanakkale ve İzmir takip etti. Kadına konut satışlarında yüzde 30’dan fazla pay alan illerin sayısı ise 27’yi geçiyor.

Ağrı son sırada

Kadınların payının en düşük olduğu il ise Ağrı oldu. Geçen yıl Ağrı’da satılan 2 bin 378 adet konutun 355 tanesini kadınlar alırken, 1900 konut da erkekler tarafından satın alındı. Böylece Ağrı’daki konut satışlarında kadınların payı yüzde 14.9’da kaldı. Kadınlara konut satışının en düşük olduğu bir diğer il de Van oldu. Van’da konut satışında kadınların payı yüzde 15.5 oldu. Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Dr. Gökhan Taş, “Karar vermesi en zor konulardan biri olan konut satın alma süreçlerinde konutun lokasyonu, ulaşım kolaylığı, mega projelere olan uzaklığı ve mimari özelliklerinin yanı sıra yaşam alanı ve dekorasyonu kriterleri de alım nedenlerini etkiliyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon