Patron dostu, işçi düşmanı OHAL... İşte AKP'nin grev karnesi

AKP iktidara geldiği 2002’den bu yana aralarında Şişecam, Petlas, Erdemir’in de olduğu 14 grevi yasakladı. 14 grevin 6’sı ise OHAL döneminde engellendi.

Yayınlanma: 24.04.2018 - 23:02
Abone Ol google-news

Hükümet Milli güvenliği gerekçe göstererek emekçinin en temel hakkı olan grevleri bir bir yasakladı. OHAL’in işçilere karşı kullanıldığı itiraflarına bir yenisini ekleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, greve başvuran işçilere OHAL ile anında müdahale ettiklerinin altını çizdi. Dün partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada Erdoğan, geçmişteki OHAL ile günümüzdeki OHAL’i karşılaştırırken iş dünyasının patronlarına “O zaman fabrikalar sürekli greve giderdi, biz anında müdahalemizi yapıyoruz” diye övündü.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Erdoğan’ı eleştirdi. Budak, “AKP Genel Başkanı itiraf etti: ‘Grev yapanlar karşılarında OHAL’i buluyor.’ Demek ki siz OHAL’i terörü durdurmak için değil hakkını arayan işçi için çıkardınız” dedi.

AKP’nin iktidarda olduğu dönemde yasaklanan bazı grevler ise şöyle:

* AKP Hükümetinin yasakladığı ilk grev 1 Temmuz 2003’te Petrol-İş’in örgütlü olduğu Petlas Lastik Sanayi ve Ticaret AŞ’deki grev oldu.

* Hükümet 8 Aralık 2003’te, Kristal-İş üyesi 5 bin Paşabahçe işçisinin grevini başlamadan yasakladı.

İşçi yok sayıldı

* 21 Mart 2004’te Lastik-İş’in toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlanınca 20 ayrı fabrikada 5 binin üzerinde işçinin aldığı grev kararı Bakanlar Kurulu tarafından yasaklandı.

* 27 Haziran 2014’te 5 bin 800 işçinin Şişecam’a bağlı 10 cam fabrikasında 8 gün sürdürdüğü grev, genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu nitelikte olduğu gerekçesiyle yasaklandı.

* 21 Temmuz 2014’te ise Bakanlar Kurulu, Çöllolar Kömür Sahası işyeri ile Çayırhan Kömür İşletmesinde, Türkiye Maden İşçileri Sendikası tarafından alınan grev kararını, genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu nitelikte olduğu gerekçesiyle yasakladı.

* 30 Ocak 2015’te Bakanlar Kurulu, Birleşik Metal-İş’in, aralarında Anadolu Isuzu, Demisaş Döküm, Federal Mogul, Sarkuysan ve Türk Prysmian Kablo’nun da olduğu 22 fabrikada uyguladığı grevi yasakladı.

* MESS sözleşmesi kapsamında 130 bin işçiyi kapsayan ve 2 Şubat’ta (2018) başlayacak olan grev yasaklandı.

KAPSAMI GENİŞLETİLDİ

AKP, OHAL döneminde çıkardığı 678 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile grev yasağı kapsamını genişletti. 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 63. maddesinde “Karar verilmiş veya başlanmış olan kanuni bir grev veya lokavt genel sağlığı veya milli güvenliği bozucu nitelikte ise Bakanlar Kurulu bu uyuşmazlıkta grev ve lokavtı altmış gün süre ile erteleyebilir” olarak yer alan grev erteleme koşullarına “büyükşehir belediyelerinin şehir içi toplu taşıma hizmetlerini, bankacılık hizmetlerinde ekonomik veya finansal istikrarı bozucu nitelikte olması” durumu eklendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler