Gençler kayıtsız ve kaygısız değil

Anadolu Hayat Emeklilik’in Genç Emeklilik Planı, 100 bin katılımcıya ulaştı. BES’e ilgisi artarak devam eden gençlerin satışlar içindeki payı yüzde 14’e yükseldi.

Yayınlanma: 04.05.2018 - 21:01
Abone Ol google-news

Gençlerin sanıldığı kadar geleceğe karşı kaygısız olmadıklarını söyleyen Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü M. Uğur Erkan, otomatik BES’e karşı yanlış bilgilerle propaganda yapıp çalışanları sistemden caymasını sağlayanların bu insanlara büyük kötülük yaptıklarını, daha şimdiden 1.5 yıllık birikimlerine mani olduklarını söyledi. Anadolu Hayat Emeklilik’in gençlere yönelik Genç Emeklilik Planı, 100 bin katılımcıya ulaştı. Buna ilişkin düzenlenen etkinlikte 100 bininci genç katılımcıyı temsilen Nazlıcan Kasımoğlu’na plaket sunan Erkan, Genç Emeklilik Planı’nı, 18-25 yaş arasındaki katılımcılara özel olarak sunarken önce bunu bir sosyal sorumluluk projesi olarak sunduklarını, ancak daha sonra gençlerin ana iş kollarından biri haline geldiğini ve yeni BES satışları içindeki payının yüzde 14’e kadar yükseldiğini ifade etti.

Klişelere sığmıyorlar

Gençlerin bilinen klişelerin tersine, geleceklerine kayıtsız olmadıklarını gördüklerini ve birikim yapmaya eğilimli gençlerin anne babalarını BES için ikna ettiklerini belirten Erkan, “Ancak birçok genç 56 yaşına kadar beklemektense daha kısa süreli birikim yapmayı tercih ediyor. Tabii 56 yaş olanlar için uzak bir yaş. Üniversite öğrencisi veya yeni çalışmaya başlayan gençlerin yüzde 85’i katkı paylarını kendisi ödüyor. Ortalama yaşları 21.8 ve ortalama katkı payları ise 131 lira düzeyinde. Birikimlerini değerlendirdikleri fonlar ise değerlerinden farklı değil. Yüzde 45 civarında tahvil fonu tercihi var. Sadece yüzde 10’luk kesim hisse gibi riskli yatırımı tercih ediyor. Altın da önemli tercihler arasında” diye konuştu. BES’in gençler arasında yaygınlaştığını göstermesi açısından plana olan ilgiden duydukları memnuniyeti dile getiren Erkan, “Katılımcı sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. Genç Emeklilik Planımızı satışa sunduğumuz günden bu yana şirketimizden bireysel emeklilik hesabı açtıran genç katılımcı oranımız sektör ortalamasının iki katından fazla” dedi.

Karar kendilerinin

Gençlerin bireysel emeklilik sözleşmesi yaptırdıkları emeklilik şirketinden işinin uzmanı ve şeffaf olmasını beklediğini söyleyen Erkan, “Yüzde 25 devlet katkısı avantajının farkında olarak sisteme dahil oluyorlar. Satın alma kararını genellikle kendileri veriyor. Daha çok dijital kanallardan iletişim kurmayı, işlem yapmayı tercih ediyorlar” diye konuştu.

Erken emeklilik gençlere avantaj

Uğur Erkan, gençlerin emeklilik dönemi için birikim oluşturmasının erken bir planlama olduğunu ancak, düzenli ve küçük tutarlarla birikim yapılmasının gelecekte avantaj yaratacağını şu sözlerle açıkladı: “18 yaşında bir katılımcının 56 yaşında 150 bin lira birikime ulaşmak için zaman içinde hiç artırım yaptmadan bugün 152 lira ayırması yeterli. Ama buna 26 yaşında başlarsa rakam 215 liraya, 35 yaşında başlarsa 345 liraya ve 45 yaşında başlarsa 725 liraya çıkıyor. Hesaplamalara göre iyi bir emeklilik dönemi için çalışma dönemindeki son ücretin yüzde 75’ini emekli maaşı olarak almak gerekiyor. Zorunlu sosyal güvenlik sistemi ise bugün bunun ancak yüzde 40-50’sini karşılıyor. Bu nedenle birikim çok önemli.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler