İstinaf mahkemesinden memurlar için önemli karar

İstinaf mahkemesi, sosyal medyada yaptığı paylaşımlar nedeniyle disiplin cezası alan memurun başka bir yere atanmasını hukuka aykırı buldu. “Sürgün” gibi atama kararı oybirliğiyle iptal edildi.

Yayınlanma: 09.05.2018 - 22:36
İstinaf mahkemesinden memurlar için önemli karar
Abone Ol google-news

İstinaf mahkemesi, sosyal medyada yaptığı paylaşımlar nedeniyle disiplin cezası alan memurun başka bir yere atanmasını hukuka aykırı buldu. “Sürgün” gibi atama kararı oybirliğiyle iptal edildi.

Ankara Bölge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesi’nin kararında süreç şöyle yer aldı: İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü’nde veri hazırlama ve kontrol işletmeni olarak görev yapan memur hakkında, sanal ortamdaki paylaşım ve sohbet sayfasında konusu suç teşkil edecek hakaret içerikli mesajlar paylaştığı ve yorum yaptığı gerekçesiyle Devlet Memurları Yasası’nda belirtilen “ödev, sorumluluk ve yasaklara aykırı davranmak” kapsamında soruşturma başlatıldı.

Memur ciddiyeti...

Memur soruşturma devam ederken, İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü’nden, Ankara Yenimahalle İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne atandı. Atamanın ardından hazırlanan disiplin raporunda, memurun sosyal medyada, “benim gözümde namussuz, şerefsiz, utanmazsınız, kendini bilmez densiz” gibi ifadeler kullandığına dikkat çekildi. Raporda, diyalogların “siyasi bir gaye taşımadığı, arkadaş ortamında yapılan sohbet ve yorumlardan ibaret oduğu” ancak kullanılan ifadelerin genel ahlak kurallarına ve memur ciddiyetine uygun olmadığı sonucuna varıldı.

Kınama yerine uyarma

Memur hakkında “kınama” cezası önerildi. Ancak memura bir alt ceza uygulanarak “uyarma” cezası verildi. İçişleri Bakanlığı savunmasında, memur hakkında yapılan soruşturma sonucunda aldığı disiplin cezası göz önüne alındığında, gerek memurun daha çok yıpranmasının engellenmesi, gerekse de kamu yararı ve hizmet gerekleri çerçevesinde atama işleminin yapıldığı belirtildi. Memurun üyesi olduğu Türk Büro-Sen atamanın iptali için dava açtı. Ancak Ankara 1. İdare Mahmemesi talebi reddetti.

Zorunlu değil

Bunun üzerine sendika istinaf yoluna başvurdu. Ankara Bölge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesi kararında, memurun disiplin cezasına konu eylemleri nedeniyle başka bir yere atandığına dikkat çekti. Daire, memurun disiplin cezasına konu olaylar nedeniyle görev yaptığı İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü’nde yıpranmadığı, dolasıyla buradaki görevinden alınmasının zorunlu olmadığı sonucuna ulaştı. Memurun kamu hizmetini aksattığı, görevinde başarısız olduğu yolunda somut bilgi ve belge olmadığına da işaret eden daire, disiplin cezası gerektiren eylemlerinin başka bir yere atanmasını gerektirecek nitelikte olmadığına dikkat çekti. Daire, bu gerekçelerle memurun İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü’nden Yenimahalle İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne atanmasının hukuka aykırı olduğunu belirtti. Daire atamayı iptal etti. Karar oybirliğiyle ve “kesin” olarak alındı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler