25 milyon yolcu Allah’a emanet

Yazın gözdesi tur teknelerinde ciddi güvenlik riski bulunuyor. Tekneler için sigorta yasalara göre zorunlu ama yasa uygulanmıyor.

Yayınlanma: 12.05.2018 - 22:42
Abone Ol google-news

Türkiye’de her yıl yaklaşık 25 milyon yerli ve yabancı turistin kullandığı günlük tur teknelerinde ne yolcuların ne de çalışanların sigortası var. Özellikle yaz aylarında Ege ve Akdeniz kıyıları ile İstanbul Boğazı’nda çokça kullanılan kayıtlı toplam 1976 teknenin su araçları sorumluluk sigortası bulunmuyor. Bu tekneler birçok güvenlik riski de barındırıyor. Her yıl yaklaşık 10 kişi tur teknelerinde yaşamını yitiriyor. Örneğin iki gün önce Marmaris’te tekneyle tura çıkan 22 yaşında bir Rus turist hayatını kaybetti.

Çözüm aranıyor

Fethiye’de önceki gün “Türk Denizciliğine Bakış” adlı panelde bir araya gelen sigorta sektörü, Deniz Ticaret Odası, deniz turizmi ve bakanlık yetkilileri, denizlerde tur teknelerinden kaynaklanan büyük bir risk olduğunu, soruna çözüm aradıklarını söyledi. Ancak sigorta ve turizm sektörü temsilcilerinin talepleri uyuşmuyor.

Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Selçuk Sert, soruna bu yıl içinde çözüm bulmayı planladıklarını söyledi. Günde 100 bin yerli ve yabancı turistin tur teknelerini kullandığını dile getiren Sert, teknelerdeki mevcut sigortaların yolcu ve çalışanların yaralanması ya da vefat etmesi durumunda oluşacak tazminatı karşılamadığını söyledi.

Fethiye Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Arıkan, sigorta primlerinde indirim istediklerini belirtti. Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı ise yatların atık sularını denize bırakmasından ve hiçbir denetim yapılamamasından şikâyet etti. Panelde konuşan tur teknesi sahipleri ise sigorta primlerinin yüksekliğinden şikâyet ederken, deniz turizminde KDV’nin yüzde 18’den 8’e indirilmesini istedi.

YETERLİ DE NETİM YOK

Su Araçları Sorumluluk Sigortası alanında faaliyet gösteren Türk P&I Genel Müdürü Ufuk Teker, deniz turizmi ve taşımacılığında sigortalı deniz aracı sayısı oranının yüzde 5’in altında olduğunu dile getirdi. Panelde konuşan Teker, Türk Ticaret Kanununa göre deniz araçlarının tonajı 300 grosston ve üzerinde ise veya 12’nin üzerinde yolcu taşıyor ise P&I (Su Araçları Sorumluluk Sigortası) kullanımının zorunlu olduğunu ancak devletin yasal zorunluluğu tur teknelerinde uygulamadığını belirtti. Aynı zamanda gemi kaptanı olan Teker, tur teknelerinde ciddi güvenlik sorunları olduğunu ancak yeterli denetim olmadığını aktardı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler