Sağlık tam olsun

Yurttaşın daha az maliyetle sağlık hizmeti almasına olanak tanıyan Tamamlayıcı Sağlık Sigortası, poliçe maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle hâlâ istenen ölçüde yaygınlaşmadı.

Yayınlanma: 14.05.2018 - 22:48
Abone Ol google-news

Her ne kadar geçen yıl bir önceki yıla oranla yüzde 89 artış gösterse de Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) istenen yaygınlığa ulaşamadı. Bir yandan sigorta şirketlerinin bu konuya özel olarak yoğunlaşmamalarına bağlı olarak yeterince anlatılamaması bir yandan da ülkede gelirlerin yeterli şekilde artmaması ana nedenler olarak görülüyor. Oysa sağlık hizmetinin alınmasında yaşanan sorunların her geçen gün artması, konunun daha ayrıntılı incelenmesini hak ediyor. Konuya ilişkin bilgi aldığımız Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Metin Oğuz ve Ergo Türkiye İcra Kurulu Üyesi Yıldırım Türe’nin verdiği bilgilere göre 32 tekmili birden TSS...

-TSS nedir?

Sosyal güvence kapsamında genel sağlık sigortasına (GSS) sahip yurttaşların, SGK ile anlaşmalı özel sağlık kuruluşlarından alacağı sağlık hizmetleri için SGK tarafından karşılanmayan, ücret farkını karşılayan bir sağlık sigortası çeşidi.

-Kimler yararlanabilir?

TSS’de öncelikli kural, bir tedavinin öncelikle SGK tarafından onaylanması.

TSS kapsamında, sigortalıların özel sağlık kuruluşlarında ayakta ve yatarak yaptıracağı tedaviler olan cerrahi ve dahili operasyonlar, yoğun bakım durumu ve ihtiyaçları, acil durum ihtiyaçları, doktor muayeneleri, ileri tanı yöntemleri ve fizik tedavisinden dolayı oluşan masrafları teminat kapsamına alınıyor. Bununla birlikte, sigortalılar doğum teminatına da poliçeleri kapsamında ulaşabiliyorlar.

Kolay ulaşım önemli

-Ödenecek poliçe miktarı nasıl belirleniyor?

Primler yaşa, tercih edilen teminata ve seçeneğe göre değişiyor. İstanbul ve Ankara illeri dışında ikamet eden sigortalıların primleri daha düşük.

-Nelere dikkat edilmeli?

Yurttaşlar öncelikle evine, işyerine yakın olan ve böylece ihtiyaç duyduğunda kolay ulaşabileceği ve güvendiği hastanelerle anlaşmalı olan bir sigorta şirketinden poliçe almayı tercih etmeli. Mümkün olduğunca erken yaşlarda sağlığını güvence altına almalı ve hastalıkların ortaya çıkmasını beklemeden, önceden önlem almalı.

-Kişi sayısı, potansiyel nedir?

Tüm sağlık sigortalı sayısına baktığımızda (alt ürün ayrımı olmaksızın, acil sağlık, yabancılara yapılan sigortalar gibi) sektör büyüklüğü 3.5 milyona yaklaşıyor. Ancak Türkiye nüfusu göz önüne alındığında bu sayı çok az. Aslında halen ulaşabileceğimiz geniş bir kitle mevcut ve burada devlet, sağlık kurumları ve sigorta şirketlerinin ortak çalışmalarıyla bir fayda sağlanabilir ve daha geniş kitlelere ulaşılabilir.

-Yurttaşlar ne kadar cepten harcama yapıyor?

Yurttaşın cepten yaptığı sağlık harcamaları yaklaşık 21 milyar lira civarında. Yaşlanan nüfus ve baz maliyetlerin artması nedeniyle gelecekte bu harcamalar daha da artacak.

 

Özelden daha uygun

-Sağlık kurumları ile sigorta şirketleri anlaşmalarında fiyat dengesinin sağlanması durumunda TSS ürününün primleri sigortalılar için ulaşılabilir seviyede olacak.

-İlk 10 sigorta şirketi sektör üretiminin yüzde 96’sını gerçekleştiriyor.

-Özel sağlık ile tamamlayıcı sağlık arasındaki farkın, tamamlayıcı sağlık sigortası primlerinin, özel sağlık sigortasına göre daha uygun olması olarak belirtiliyor.

'Bilinç düzeyi artmalı'

Oğuz’a göre özel sağlık sigortacılığı konusundaki bilgi ve bilinç düzeyi hala arzulanan düzeyde değil. Sigorta şirketlerinin bu konuda daha etkin olması, toplumdaki bilgi ve bilinç düzeyinin artması için, vatandaşı TSS ürünü ile ilgili bilgilendirmesi, avantajlarını anlatması önem arz ediyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler