AKP'nin son seçim kozu: Petrol fiyatlarındaki zam kadar ÖTV indirimi

24 Haziran seçimlerin öncesinde hazinenin vanalarını sonuna kadar açan AKP, son olarak bugüne kadar bütün çağrılara rağmen indirim yapmadığı akarkayıt ÖTV'si konusunda adım attı.Akaryakıt fiyatlarında yaşanan artışları vatandaşa zam olarak yansıtmamak adına söz konusu malların tabi olduğu Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarlarında azalış yapılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yayınlanma: 17.05.2018 - 07:15
Abone Ol google-news

Uluslararası petrol fiyatları veya döviz kurlarına bağlı olarak akaryakıt fiyatlarında yaşanan dalgalanmaları vatandaşın alış fiyatlarına yansıtmamak için alınan önlemleri içeren Bakanlar Kurulu kararı bugünk sayıda yayımlandı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunca (EPDK) ilan edilen akaryakıt bayi satış fiyatlarına esas alınan yurt içi rafineri çıkış fiyatlarında, uluslararası petrol fiyatları veya döviz kurlarına bağlı olarak meydana gelen artış durumunda, söz konusu malların tabi olduğu ÖTV tutarlarında, gerçekleşen artış tutarı kadar azalış yapılarak zam vatandaşa yansıtılmayacak.

 ÖTV tutarı 17 Mayıs 2018’de belirlenen fiyatı geçmeyecek

Meydana gelen azalış durumunda ise söz konusu malların tabi olduğu ÖTV tutarları, 17 Mayıs 2018 tarihinde uygulanan tutarı geçmeyecek şekilde uygulanacak.

Kararla birlikte yayımlanan listede bu kapsama giren mallar, 95 ile 98 oktan kurşunsuz benzin, motorin, bütan, sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) ve propan olarak belirlendi.

Söz konusu düzenleme, AKP'nin son dönemde peş peşe attığı seçime endeksli ekonomi poitikalarının son halkası olarak yorumlandı.

 NE ZAMAN GÜNDEME GELMİŞTİ

 Akaryakıt fiyatlarında ÖTV düzenlemesi yapılabileceğine ilişkin ilk öneriyi 27 Nisan'da Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem ortaya atmıştı.

 Maliye Bakanlığı'nın politikalarıyla Merkez Bankası'na destek olması gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ertem, fiyat esnekliği az olan akaryakıt ürünlerinde ÖTV indirimine gidilebileceğini söylemişti.

 Ertem, kararın ardından Twitter'dan yaptığı kısa açıklamada, "Bu karar, enflasyon beklentilerini aşağıya çekerek, para politikası hedefleri için çok önemli bir destek olacaktır." ifadesini kullandı.

 BAKAN 'GÜNDEMDE YOK' DEMİŞTİ

Maliye Bakanı Naci Ağbal, akaryakıtta ÖTV'nin indirilebileceği iddialarına, "Şu an bir çalışma yok" yanıtını vermişti.

NTV canlı yayınında yaptığı açıklamada Ağbal, ÖTV'nin bütçe gelirlerinde önemli bir kalem olduğunu vurgulayarak, "Yaklaşık 130 milyar TL para topluyoruz, bunun yüzde 46'sı akaryakıttan geliyor. Akaryakıtta 0.50'lik bir indirim için 16 milyar TL vergiden vazgeçmemiz gerekiyor, bu da bütçeye önemli bir yük getirir" değerlendirmesini yapmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler