Faiz kararının ardından hükümetten ilk açıklama

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası'nın faiz kararına ilişkin açıklama yaptı.

Yayınlanma: 23.05.2018 - 19:49
Abone Ol google-news

Merkez Bankası para Politikası Kurulu olağanüstü toplandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), para Politikası Kurulu'nun yakın dönem gelişmelerini değerlendirmek üzere toplandığını duyurdu. TCMB tarafından yapılan açıklamada, " para Politikası Kurulu yakın dönem gelişmelerini değerlendirmek üzere toplanmıştır." ifadelerine yer verildi. 

Merkez Bankası'nın toplantı kararının ardından borç verme faizi yüzde 13,5'tan 16.5'e yükseltildi. Dolar kuru ise  4,60'a geriledi.

Toplantı sonrasında Merkez Bankası faiz arttırma kararı aldı. Merkez Bankası diğer faiz oranlarını sabit tuttu, para piyasalarını sıkılaştırma kararı aldı.

Şimşek: 'Yatırımcı güvenini yeniden kazanmanın vakti'

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "TCMB Başkanı ve PPK üyelerinin TL’deki düşüşü ve fiyat istikrarının sağlamak için atacakları gereken her adımda tam desteğim var." ifadelerini kullandı.

Şimşek'in açıklamalarının tamamı şöyle:

“Para politikasının kredibilitesini sağlamanın ve yatırımcıların güvenini tekrar kazanmanın vakti geldi. Hükümet cari açığı düşürmek ve TCMB’nin dezenflasyon çabalarına katkı için mali disiplini korumaya ve yapısal reformları hızlandırmaya kararlı.

TCMB Başkanı ve PPK üyelerinin TL’deki düşüşü ve fiyat istikrarının sağlamak için atacakları gereken her adımda tam desteğim var.

Türkiye’nin hiçbir makro ekonomik problemi çözülemez değil, problemleri daha önce çözdük yine yapabiliriz."

<haber-yatay:981541>

 

KURTULMUŞ: HİÇ KİMSE IMF'NİN ÖNÜNDE DİZ ÇÖKECEK BİR NOKTAYA GETİREMEYECEK

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş ise kurdaki dalgalanma için "Hiç kimse, Türkiye'yi IMF'nin önünde diz çökecek bir noktaya getiremeyecektir" ifadelerini kullandı.

ZEYBEKCİ: MAKRO GÖSTERGELER OLUMLU

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, makro ekonomik göstergelerin olumlu yönde seyrettiğini, büyüme ve ihracatta rekorların kırıldığını ve işsizliğin gerileme trendinde olduğunu belirterek, kapasite kullanım, sanayi üretim endeksi gibi verilerin de aynı paralelde seyrettiğini, turist sayısında yüzde 30, elde edilen gelirde de yüzde 33-35'lik bir artış beklendiğini söyledi.

Büyümede 2017'nin tekrar edildiğini aktaran Zeybekçi, "Dolayısıyla Türkiye'nin bir kur spekülasyonu ve operasyonuna tabi tutulmasını kabul edemiyorum. Eldeki enstrümanlar, adı ne olursa olsun, sağlıklı kullanılmalı. Sonuçları itibarıyla, böyle bir operasyonla Türk reel sektörünün emeğinin, alın terinin, Türkiye'nin bu performansının heba edilmemesi için gerekli olan her türlü adım atılmalıdır. Bugün Merkez Bankamız'ın attığı adımı destekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, 'karşısında beni bulur' demişti

Erdoğan 4 Nisan tarihli konuşmasında, “Sen kalkar da faizli bir ekonomi ile ülkeyi yönetmeye devam edersen, o dikkatsiz araba sürmeye benzer. Türkiye’yi faiz belasından, faizi aşağı indirmek suretiyle enflasyondan kurtaracağız. Enflasyonun anası da babası da faizdir. Bunu bilmeyenler de bilsin. Bunun aksini yapmaya kalkanlar kusura bakmasın karşısında beni bulur. Çünkü ekonomide her kötülüğün anası faizdir. Faiz zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapar” demişti. Bugün Merkez Bankası faizi 3 puan artırdı.

<haber-yatay:981601,981589,981562,981561,981541,981422,981334,981225,981112,981140>

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler