Akit yazarı: "Bize ne dolardan, hiçbir şeye zam gelmiyor ki"

Akit yazarı, dün 4.92'yi gören ve Merkez Bankası'nın 3 puanlık faiz artırımı ile ateşini düşürdüğü doların ülke ekonomisini etkilemediğini savundu.

Yayınlanma: 24.05.2018 - 11:40
Abone Ol google-news

24 Haziran'da yapılacak erken genel ve cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde dolarda yaşanan hızlı artışla dolar/TL kuru 4.92'yi test etti. Doların 5 TL sınırına dayanması üzerine, uzun süredir Erdoğan'ın 'faiz indirimi' baskısı altındaki Merkez Bankası faizleri 3 baz puan artırarak yüzde 13.5'ten yüzde 16.5'e çıkardı ve 5 liraya dayanan doları 4.60'ın altına geriletti.

Ancak, ekonomi yönetiminin aldığı faiz kararı ile bir miktar gevşeyen dolar bugün yeniden 4.70 seviyesini zorlamaya başladı. 

Dövizde yaşanan bu aşırı artış, iktidar ve iktidar destekçisi medya tarafından 'dış operasyon' olarak değerlendiriliyor.

İktidar destekçisi Akit'te yazan Ali Karahasanoğlu, bugünkü yazısında dolar hakkında çarpıcı ifadeler kullandı.

<haber-yatay:981818,981811>

Eskiden sabit kur varken devalüasyon yaşanınca fiyatların fırladığını hatırlatan ancak bugün Türkiye'de hiç bir şeyin fiyatının artmadığını iddia eden Akit yazarının, "O zaman bize ne, dolardan, bize ne doların fiyat artışından" dediği yazısındaki çarpıcı bölüm şöyle:

 Yılbaşından bu yana, eski sistemdeki tanımlaması ile, dolar bazında % 25 devalüasyon yaşanmış...

 Doların fiyatı % 25 artmış ama..

 Ben günlük hayatımda..

 Yılın başında ekmeği 1.25’den alıyordum. Yine aynı fiyattan alıyorum.. (Yakınında Halk Ekmek olanlar için de örneğim aynı.. Daha düşük fiyattan ama, yılbaşındaki fiyatlarla aynı fiyattan ekmeği alıyorlar.)

 Bitkisel yağ lazım, yılbaşındaki fiyatla aynı fiyata alıyorum.

 Suyu aynı fiyata kullanıyorum.

 Doğalgaz aynı, elektrik aynı fiyat..

 Benzin-mazotta yılbaşına göre küçük bir farklılık var.. Ama onun da hesabı, son ayarlama ile görüldü.. Artık artmayacak..

 O zaman bize ne, dolardan, bize ne doların fiyat artışından..

 “Bekleriz.. Sabrederiz..

 25 Haziran’da görüşürüz” deriz..

 Olur biter..

FİYATLAR DEĞİŞMEDİ Mİ?

Akit yazarının eskiden devalüasyon olunca fiyatlar artardı ama şimdi fiyatlar değişmedi diyor ama TÜİK'in açıkladığı rakamlar bunu doğrulamıyor. 

<haber-yatay:980966,980079>

Örneğin 1 Ocak tarihinde 5.57 TL olan benzin bugün 6.25 TL'den satılırken, 5.05 TL olan motorin ise 5.69 TL'den satılıyor. Akaryakıttaki fiyat artışı frenlenemeyince, zam kadar ÖTV indirimi kararı alınarak fiyat artışını hazine üstlenmişti.

Öte yandan, TÜİK'in resmi sitesinde yer alan Nisan ayı enflasyon bültenine göre, TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre ulaştırma %16,45, giyim ve ayakkabı ile çeşitli mal ve hizmetler %12,03 ve lokanta ve oteller %11,88 ile artışın yüksek olduğu ana harcama grupları. Yani gıda fiyatlarında da bir enflasyon söz konusu. 

Yine Akit yazarının örnek verdiği Halk Ekmek ise zam konusunu fiyatı artırmak yerine 300 gramlık ekmeği 250 grama düşürerek çözmüştü!

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon