Başçı'yı komisyonda terlettiler

Merkez Bankası Başkanı Başçı, Meclis’te milletvekillerinin ‘bağımsızlık’ ile ilgili sorularına kelimeleri seçerek yazılı yanıt vermek isteyince kriz çıktı.

Yayınlanma: 23.07.2014 - 23:44
Abone Ol google-news

Merkez Bankası (MB) Başkanı Erdem Başçı’nın sunum yaptığı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda “soru-yanıt” krizi çıktı. Sunumun ardından CHP milletvekilleri Başçı’ya sorular yöneltti. Ancak Başçı, “kelimeleri özenle seçmesi” gerektiğini belirterek yazılı yanıt vereceğini söyledi. Komisyon cevap alana kadar ara verdi.

Başçı dün Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yaptı. Enflasyonun düşüş hızını sınırlayan temel faktörün gıda fiyatlarındaki yüksek seyir olduğunu belirten Başçı’nın sunumuna CHP milletvekilleri tam kadro katıldı. Sunumun ardından CHP’liler Başçı’ya çeşitli sorular yöneltti. CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın’ın yönelttiği sorular şöyle:

“MB bağımsız mıdır, değil midir? Kaç kere enflasyonu tutturdunuz? Hiçbir zaman enflasyonu tutturamamanızın nedeni nedir? Bu kadar çok hedef tutturamayan başka merkez bankası başkanı dünyada var mıdır? Yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 7.6’ya yükselttiniz, hâlâ bu rakamı bekliyor musunuz? Faiz indirimi için hükümetten size talimat geliyor, ertesi gün faizi indiriyorsunuz. Bu çelişki değil mi? Yıl sonu dolar kuru ne olur? Hükümetin faizleri indir talimatı sizi rahatsız etmiyor mu? Bunları içinize nasıl sindiriyorsunuz?”

Başçı bu sorulara,“Kelimeleri özenle seçmem gerekiyor” diyerek yazılı yanıt vermek istedi. CHP’liler buna itiraz etti. Yaşananları aktaran Ayaydın, “Kendisine ‘böyle bir usul yok, sorular gayet net’ dedik. Bunun üzerine Başçı, ‘arkadaşlarımla görüşüp öyle yanıt vermem gerekiyor’ dedi. Sonra komisyon başkanının odasına geçti. Biz de salonda bekledik” dedi. Salona dönen Başçı, soruları yanıtladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler