Çalışana ‘uzak’ eğitim

İşçi sağlığı, güvenliği denetimini patronların insafına bırakan hükümet, çalışanlara iş güvenliği eğitimini de evlerinde verecek.

Yayınlanma: 25.05.2018 - 21:07
Abone Ol google-news

İşçi sağlığı ve güvenliği denetimini patronların insafına bırakan hükümet, şimdi de çalışanlara verilecek eğitimin “uzaktan” yapılmasına kapı açtı. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin raporlarına göre, geçen yıl 2 bin 6, sadece nisanda en az 177 işçinin “iş cinayetlerinde” yaşamını yitirdiği Türkiye’de, çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği eğitimi “uzaktan eğitim” yoluyla verilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, “Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik”te değişiklik yaptı. Böylece çalışanlara işe başlamadan önce verilecek “işe başlama eğitimi”, işveren ya da işveren tarafından görevlendirilen çalışanlarca verilebilecek. Buna göre, her çalışana, az tehlikeli işyerleri için en az 8 saat, tehlikeli işyerleri için en az 12 saat, çok tehlikeli işyerleri için en az 16 saat eğitim veriliyor. Çalışanlara blok eğitimler ise 4 saat ve katları şeklinde farklı zaman dilimlerinde verilebiliyordu. Dün yapılan değişiklik ile bu süre “bir saatten az olmamak kaydıyla” şeklinde değiştirildi. Yani blok eğitimler 1 saate kadar düşürülebilecek.

Dinlenme saati gaspı

DİSK Eğitim, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Dairesi Müdürü Tevfik Güneş, “Eğitim işyerinde yapılır. Uzaktan eğitim, işyerinde olmayacak. “Uzaktan eğitimin” evde, işçinin dinlenme saatlerinde verilebileceğine işaret eden Güneş, “İşvereni dikkate alan düzenleme. Çalışma saatleri içinde üretim aksamayacak. İşçiye vardiya arasında, dinlenme saatlerinde eğitim verilebilecek” diye konuştu. l


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler