Cari açık yama tutmuyor

Cari açık nisanda tahminleri aşarak 5.42 milyar dolara ulaşırken 12 aylık açık da 57 milyar doları geçti. Son 12 ayda ülkeye 12.9 milyar liralık kaynağı belirsiz para girişi yaşandı.

Yayınlanma: 11.06.2018 - 22:18
Abone Ol google-news

Nisan ayında ödemeler dengesi 5.43 milyar dolar açık verdi. Piyasa beklentisi olan cari açığın 5.15 milyar dolar olacağı yönündeydi. Merkez Bankası’nın açıkladığı son verilerle birlikte cari açık hem geçen yılın aynı döneminin, hem de mart ayının üzerine çıkmış oldu. Açık, ocak-nisan döneminde 21.8 milyar dolar olarak gerçekleşirken, 12 aylık cari işlemler açığı ise 57.07 milyar dolara çıktı. Cari işlemler açığındaki artışta en önemli etkenlerden biri, dış ticaret açığının 1.82 milyar dolar artışla 5.46 milyar dolara yükselmesi oldu. Ayrıca altın ve enerji ithalatındaki artış da açık üzerinde olumsuz etkide bulurdu. Turizm kaynaklı net girişler ise açıkta artış yaşanmaması için yeterli olmadı.

Gizemli para girişi katlandı

Ödemeler dengesi verileri, cari açığın finansmanındaki riskler de sürdüğünü gösterdi. Gizemli para olarak adlandırılan net hata noksan kalemi nisanda da 264 milyon dolar arttı. Bu durum ülkeye kaynağı belirsiz para girişinin üst üste üç ay devam ettiğini gösterdi. Martta da 2.78 milyar dolar net hata noksan fazlası yazılmıştı. Yılın ilk dört ayında gizemli para girişi 3.78 milyar dolar oldu. On iki aylıkta ise giriş 12.89 milyar dolara ulaşıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler