Bayram geldi çattı esnaf sinek avlıyor

Bayram alışverişinin merkezi Eminönü ve Mahmutpaşa’da esnaf neredeyse siftah yapmadı. Çarşıdaki fiyatlar geçen yıla göre 10 ile 70 TL arasında zamlı.

Yayınlanma: 12.06.2018 - 21:07
Abone Ol google-news

İstanbul’da bayram alışverişinin kalbi olarak bilinen Mısır Çarşısı ve Mahmutpaşa’da Ramazan Bayramı’na bir gün kala durgunluk hâkim.

Bayrama bir hafta kala satışlarda hareketlilik yaşanması gerekirken, kendi deyimleriyle ‘sinek avladıklarını’ söyleyen çarşı esnafına göre, eski bayram alışverişleri artık yapılmıyor. Esnafın yüzü hem yerli hem de yabancı turistten yana gülmüyor. Yerli turistlerin alım gücünün her geçen gün düştüğünü, az miktardaki harcamaların da alışveriş merkezlerinden yapıldığını söyleyen 17 yıllık esnaf Adem Topkaya, “Şu ana kadar hareketlilik yok, olacağını da beklemiyorum” dedi.

‘Satış yok’

Bu yıl yabancı turist sayısında artış yaşandığını ancak Türkiye’ye ucuz turlarla geldikleri için harcama yapmadıklarını aktaran bir başka esnaf Mesut Munikli ise, “Günlük ciromuzun 3-4 bin TL olması gerekirken uzun zamandır bunu kazanamıyoruz. Bu kadar durgunluk beklemiyorduk. Satışlarımız yerlerde” diye konuştu.

Bölgedeki esnafın beklentisi ise, bayram sonrası Arap turistlerin de etkisiyle satışlarda hareketlilik yaşanması. Arap turistlerin ramazan ayında çarşıya gelmediğini söyleyen Topkaya, “Avrupalı turist zaten yok. Satışlarımızın yüzde 30-50 arasını Arap turistlere yapıyoruz. Onlar gelmediği zaman piyasa iyice durgunlaşıyor” dedi.

5-6 aydır işlerinde yaşanan durgunluğun halen açılmadığını kaydeden 38 yıllık Mahmutpaşa esnafı Kürşat Alay ise, Mahmutpaşa’daki satışları bu yıl Rus turistlerin artırdığını ifade etti. “Bizim durgunluğumuz 8-10 senedir devam ediyor. Gömlekler AVM’de 70- 100 lira iken bizde 20-25 lira ama yine de satış yapamıyoruz” diye konuştu.

Borç katlandı

Mahmutpaşa’nın eski cazibesini yitirmesinin üzerine bir de ekonomideki kötüye gidişin borçlarını içinden çıkılmaz hale getirdiğini söyleyen hazır giyim esnafı Faruk Halitoğulları, “Kumaş ithal ediyoruz. Doların yükselmesinin etkisiyle döviz borcumuz katlandı” dedi. Mahmutpaşa esnafı Ercan Öztürk ise, “Dolarda bir günlük dalgalanma bile yaşansa, burada işler duruyor. Kurdaki en ufak dalgalanmanın maliyeti 6 bin TL” dedi.

HER ŞEYİN FİYATI YÜKSELDİ

Bu ramazandaki şeker, çikolata, lokum ve kuruyemiş fiyatları, geçen senenin aynı dönemine göre en az 10, en fazla 70 lira daha pahalı. Tüketicilerin en çok yakındığı zam ise, yüzde 50’lik fiyat artışı yaşanan kabuklu antepfıstığı ile iç antepfıstığında oldu. Geçen yıl Mısır Çarşısı’nda 65 lira olan iç antepfıstığı, bu yıl 135 liradan satılıyor. Geçen sene 35 lira olan kabuklu fıstık ise, bu yıl 62 lira. Esnaf Mesut Minuklu, geçen yıl kiloyla fıstık alan müşterilerinin, bu yıl 250 gram bile almadığını aktardı. Minuklu, “Baklavalık antepfıstığı fiyatı 78 lira. Halkın alım gücü zayıf olduğu için bu ürünü tercih etmiyor” dedi. Kilosu 10 liradan başlayan lokum fiyatlarının 90 lirayı aştığını dile getiren Minuklu, duble lokumun satışları iyi gitmediği için olması gereken zammı bile yapamadığını ifade eti. Minuklu, “Duble lokumun kilosu 54 lira olması lazımken, 44 liradan satılıyor. Ancak yine de satamıyoruz” dedi. Kuruyemiş fiyatlarında ise geçen yılla bu yıl arasında 10-20 liralık bir fark var. Normal karışım kuruyemişlerin kilosu 48 liradan başlarken, badem ve kajunun girdiği kuruyemiş karışımlarının kilosu ise 100 liraya çıkıyor. Esnafın aktardığına göre çarşıya gelen yurttaş, daha çok kuruyemiş ve lokum tercih ediyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler