Bebek ekonomisi aileleri zorluyor

Türkiye’de çocuk sahibi olmanın sevinci yalnızca doğuma kadar 6 bin liraya patlıyor.

Yayınlanma: 16.06.2018 - 22:44
Abone Ol google-news

Her yıl yaklaşık bir milyon 300 bin bebeğin doğduğu Türkiye’de çocuk sahibi olmanın maliyeti her geçen gün artıyor. Hamilelik döneminde doktor kontrolleriyle başlayan harcamalar, bebek doğduktan sonra her ay düzenli alınan bez, mama ve kişisel bakım ürünleri gibi masraflarla bütçeleri zorluyor. Yalnızca doğum fiyatları, SGK anlaşmalı hastanelerde 500 ile 4 bin TL arasında değişiklik gösterirken, çiftlerin bebek sahibi olacağını öğrenmesinden itibaren başlayan detaylı arama testleri, rutin kontroller ve doğumu içeren tüm hastane giderleri 6 bin TL’yi aşıyor.

Cep yakıyor

Bebek doğduktan sonra ihtiyaç duyulan malzemeler ise çok çeşitli. Yalnızca bir haftalık ömrü olan bir paket bebek bezinin aylık maliyeti ortalama 230 lira. Bez, mama, ıslak mendil ve krem gibi tüm harcamalar ise aylık 400 ila 500 liralık masrafa yol açıyor. Bebeğinin sağlığına özen gösterip, devletin ödemediği özel aşıların maliyetini göze alan çiftler yılda iki kez vurdurulması gereken demir eksikliği aşısına toplam 240 lira ödüyor. Ancak tüm masraflar bunlarla sınırlı değil. E-ticaret siteleri ve çeşitli mağazalardan öğrenip, anne babalara doğrulattığımız rakamlara göre, emzikler 10-70 TL aralığında değişirken, biberonlar 10-80 TL’ye satılıyor. Ayda en az iki kere alınan mamaların fiyatı ise 50 liradan başlayıp, 70 liraya çıkıyor. Bebeğin kıyafetleri, emzirme sutyeni, göğüs pedi gibi ihtiyaçların mali ttyeti 500-1500 TL arasında değişirken; çalışan annelerin işini kolaylaştıran anne sütü sağma makinelerinin fiyatı 150-500 TL. Tüm bunların dışında otokoltukların fiyatı 500 liradan başlayıp 3 bin lirayı buluyor. Dar gelirli yurttaşlar 70 lira ila 150 lira arasındaki bebek arabalarını tercih ederken, bu ürün, markasına göre 3 bin TL’yi buluyor. Çiftlerin işlerini kolaylaştıran bir diğer ürün olan ayaklı masa sandalyelerinin fiyatları ise tekerlekli ya da tekerleksiz olmasına göre 50 lira ila 2 bin lira arasında değişiyor.

 Büyüyen bir pazar

Ekonomi Bakanlığı’nın Bebe Giyim Sektörü Raporu’na göre, bebek giyim ticareti, 2017’de dünya hazır giyim ticaretinden yüzde 2.14 pay aldı. 10.3 milyar dolar değerindeki dünya bebek giyim ithalatının yüzde 71.4’ü örme bebek giyim eşyalarından, yüzde 28.7’si ise örülmemiş bebek giyim eşyası ve aksesuvarlarından oluşuyor. Türkiye’de bebek ve çocuk ürünleri satan zincir mağazaların sayısı 500’ü aşıyor. Ülkede bebek ekonomisinin yıllık cirosunun 8 milyar TL olduğu düşünülüyor. Türkiye’de her yıl yaklaşık 50 milyona yakın biberon ve emzik satışı gerçekleştirilirken, emzik pazarının geçen yılki cirosu 118 milyon TL. Bebek arabası pazarının büyüklüğü 40 milyon dolar civarında iken, yılda yaklaşık 350 bin adet bebek arabası satılıyor


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler