Ekranlarda en romantik yaz

Dizi sektörü bu mevsim de hareketli. 20’den fazla yeni yapımın izleyiciyle buluşacağı ekranda bu kez romantik komediler hüküm sürecek. Peki yaz ekranı neden kıymetli oldu? Araştırdık, uzmanlarına sorduk.

Yayınlanma: 31.05.2015 - 21:01
Abone Ol google-news

Haziranın gelmesiyle beraber yüksek bütçeli, reyting rekortmeni dizilerden bazıları ekrana veda ediyor, bazıları sezon finali yapacak. Ancak setler kepenk indirmiyor. Bu yaz en az 20 yeni dizi izleyici ile buluşacak. Bütçeler ana sezondaki kadar yüksek olmasa da bir yaz dizisinin bir bölümü için ayrılan rakam 450-550 bin lira arasında değişiyor. Yaz ekranının oyuncuları genç, yeni yüzler olunca aldıkları rakamlar da dudak uçuklatmıyor haliyle.

Milliyet gazetesi televizyon eleştirmeni Sina Koloğlu, yazlık dizilerin amaçlarından birinin “no name” tabir edilen yeni yüzleri parlatmak ya da keşfetmek olduğu düşüncesinde.   

Yaz ekranındaki bereketin nedenlerinden biri Ramazan ayı. “Bu nedenle kanallar günü kurtarmak yerine daha nitelikli ve iddialı projeler yapıyor” diyor, televizyon yazarı Mustafa Doğan. “Yazın bunaltıcı sıcağında TV izlemek bile zor. O nedenle kış sezonunun aksine, dram ve entrika yüklü diziler yerini yazın komedi, romantik-komedi veya gençlik dizilerine bırakıyor” diye de ekliyor. 

Bu yaz romantik komedilerin öne geçmesinin bir diğer sebebi de kış sezonunda Güzel Köylü, Aşk Yeniden ve Kiraz Mevsimi gibi dizilerin ön plana çıkması. 

 

GEÇEN YAZDAN İKİ KAT FAZLA 

Bu yaz, geçtiğimiz yaz sezonunun neredeyse iki katı dizi ekrana gelecek. Geçen sene yazı bir diziyle kapatan Show TV, bu yıl tam beş yeni yapım hazırladı. Star’da dört, Kanal D’de üç, Fox ve Atv’de üçer yeni dizi yayınlanacak. Samanyolu’nda da bir yaz dizisi var. TRT’den henüz açıklama gelmedi. Ancak ağustos ayında ekrana gelecek bir Kore dizisi uyarlaması için Mehmet Ali Erbil ile el sıkıştığını biliyoruz. Ekranda bir görünüp kaybolan Beş Kardeş’i sevenlere hatırlatalım; Kanal D, kış sezonunda beklenen reytingi getirmeyen diziyi yazın yayınlayacak. Dizinin kadrosunda sevilen başarılı oyunculardan kimler yok ki: Serkan Keskin, Melisa Sözen, Osman Sonant, Nihal Yalçın, Nadir Sarıbacak... Bu haliyle Kanal D’nin yaz ekranında dizi sayısı 4 diyebiliriz. 

 

ÇİFTLER Mİ KAZANACAK?

 2015 yaz dizilerinin dikkat çeken bir özelliği de ana karakterlerde genç çiftlerin olması. TV yöneticileri ve yapımcılar daha güzel ve yakışıklı oyuncuları kim kapacak diye aylardır yarışıyor. 

Peki ekrana yeni arzıendam eden dizilerden kaç tanesi yeni sezonda devam eder? Kaç diziden yeni ekran yıldızları çıkar? Duayen televizyoncu Faruk Bayhan net: “Gönül bu 20 dizi arasından daha fazlası yeni sezonu görsün ister ancak iki-üç tanesinin şansı var. Çünkü 2015-2016 sezonunda çok iddialı işler başlayacak. Bu yaz öne çıkacak ya da daha avantajlı televizyon kanalı olacağını da sanmıyorum. Kışın nasılsa aynı şekilde seyreder kanalların başarısı.” Bayhan’ın dikkat çektiği genç oyuncular ise Seren Şirince, Ezgi Eyüboğlu, Kaan Yıldırım. TV yazarlarından ikisi, Oya Doğan ve Mustafa Doğan da öngörülerini dile getiriyor: 

Oya Doğan, "Ne Münasebet, O Aşk Benim, Güneşin Kızları dizilerinin iyi bir izleyici kitlesi elde edebileceğini düşünüyorum" diyor.  Mustafa Doğan da Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz, Tatlı Küçük Yalancılar, Adı Mutluluk, Çilek Kokusu ve Güneşin Kızları’nın kağıt üzerinde öne çıktığı düşüncesinde.Bu yazın hangi dizisi hangi yapımı hatırlatıyor? Dizi doktoru Oya Doğan, “Dünyada zaten 36 konu var. Aslında her hikâye özünde birbirinin aynısı ama farklı bir anlatım biçimi kullanılıyor” diyor ve şöyle devam ediyor: “Ama net bir şey söylemek gerekirse O Aşk Benim, Asmalı Konak’a benziyor. Ne Münasebet’te Mavi Ay; Fabrika Kızı’nda Ertem Eğilmez filmlerinden bir tat var. Adı Mutluluk, Kavak Yelleri etkisi yaratabilir. Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz’da Kurtlar Vadisi duygusu var. Kalbim Ege’de Kaldı ve Aşk Zamanı’nda Güzel Köylü izleri var.” Mustafa Doğan da aynı fikirde; “Yazın çekilen gençlik dizileri hep Kavak Yelleri ile kıyaslanır. Çilek Kokusu ve Adı Mutluluk dizileri akıllara Kavak Yelleri’ni getiriyor ama izlemeden yorum yapmak verilen emeğe haksızlık olur.” Sina Koloğlu ise gençlik dizilerine başka bir bakış açısı getiriyor: “Yazlık dizilerin Twitter’ı takip eden gençlere yönelik olduğuna dair bir algı var.”  

 

OYA DOĞAN / TV Yazarı

Dizi sektöründe sezon algısı değişti

Eskiden eylül sezonu diye bir dönemden bahsederdik. Ancak son dört yılda eylül dizilerinin birer birer erken final yapışı dizi sektöründe sezon algısını kaydırdı. Geçen yaz ve bu sene Ramazan’ın hazirana gelmesi yeni bir dönemi başlattı. Büyük bir çoğunluğu oruç tutan televizyon izleyicisi yaz tatilini Ramazan sonrasına ayarlayınca TV izlenme oranları arttı. Geçen sene Kanal D’de Ulan İstanbul ve Güllerin Savaşı çok iyi bir izleyici kitlesi yakaladı. Ulan İstanbul şubat sonunda final yaptı ama Güllerin Savaşı gelecek sezon da devam ediyor. Star TV’de başlayan Güzel Köylü geçen yazın sürpriziydi. Kış sezonunda da tüm rakiplerini geride bıraktı. 17 Haziran’da Star TV’de final yapacak. Başka bir kanalda devam edebilir. Fox TV’de Kocamın Ailesi ve Kiraz Mevsimi çok ciddi bir ivme yakaladı. İkisi de gelecek sezon devam edecek. Show TV’de Yılanların Öcü ağustos sonunda başladı ve tüm sezon devam etti. Eylülde başlayıp devam eden dizi neredeyse yok.

 

ÖNE ÇIKAN DİZİLER

 

KANAL D

 

KALBİM EGE’DE KALDI: Birbirine tamamen zıt iki ailenin tatlı sert çatışmalarını komik bir dille ele alıyor.
Oyuncular: Alper Saldıran, Oya Unustası, Eren Hacısalihoğlu, Celile Toyon, Şerif Erol
Yapımcı: Limon Film 

 

GÜNEŞİN KIZLARI: Çocuklarına iyi bir gelecek sunmak isteyen edebiyat öğretmeni Güneş’in yeni bir başlangıç yapmak üzere evlenip İstanbul’a taşınması ile gelişen olayları konu alıyor.
Oyuncular: Emre Kınay, Evrim Alasya, Tolga Sarıtaş, Burcu Özberk
Yapımcı: Süreç Film 

 

YAZ’IN ÖYKÜSÜ: Yetiştirme yurdunda büyüyen ve tek hayali özgürlüğüne kavuşmak olan Yaz’ın hikayesi.
Oyuncular: Vildan Atasever, Tansel Öngel, Ece Çeşmioğlu, Çağdaş Onur Öztürk
Yapımcı: D Productions 

 

STAR

 

ÇİLEK KOKUSU: Bir kafede garsonluk yapan Aslı, varlıklı bir ailenin oğlu yüzünden işten kovulur. Ancak Burak’la yolları bir kez daha Bodrum’da kesişir.
Oyuncular: Demet Özdemir, Yusuf Çim, Mert Ekin Daymaz
Yapımcı: Gold Film

 

KİRALIK AŞK: Kendi halinde yaşayan garson bir kızın birdenbire değişen hayatı ve aşkın komik halleri anlatılıyor.
Oyuncular: Elçin Sangu, Barış Arduç, Salih Bademci, Sinem Öztürk
Yapımcı: Ortaks Yapım.

 

UNUTAMADIM: 8 yaşındayken anne ve babası amcası yüzünden ölen Orhan, İstanbul’a kaçırılır. 30 yıl sonra Milas’a kaymakam olarak dönecek ve ailesinin intikamını alacaktır.
Oyuncular: Emrah, Özge Özder, Tuvana Türkay
Yapımcı: Gold Film

TATLI KÜÇÜK YALANCILAR: Pretty Little Liars’ın Türkiye uyarlaması olan dizide, aynı üniversitede okuyan, aynı muhitte yaşayan, yirmi yaşında beş genç kızın öyküsü anlatılıyor.
Oyuncular: Bensu Soral, Büşra Develi, Melisa Şenolsun, Dilan Çiçek, Beste Kökdemir
Yapımcı: O3 Yapım

 

SHOW TV

 

TUTAR MI TUTAR: İki yakın arkadaşın, bir gün uyandıklarında kendilerini bir dizinin başrol karakterleri olarak bulmalarıyla başlayan dizi bir absürd komedi.
Oyuncular: Paşhan Yılmazel, Cahit Gök, Ahmet Kürşat Öçalan, Bahadır Efe
Yapımcı: BKM 

 

FABRİKA KIZI: Terfi etmeyi beklerken işinden olan, gelinlik hayalleri kurarken terk edilen 30’larındaki Aylin tam her şey bitti derken yıllardır görmediği babasından kendisine bir fabrika miras kaldığını öğrenir.
Oyuncular: İsmail Demirci, Fulya Zenginer, Fırat Albayram, Aydan Burhan
Yapımcı: Organize Fimler

 

İLİŞKİ DURUMU: KARIŞIK: Aşk, kıskançlık, gurur, dostluk ve yanlış anlamaların ardı ardına geleceği bir aşk oyunu hikayesi.
Oyuncular: Seren Şirince, Berk Oktay, Pamir Pekin, Eda Ece, Mert Türkoğlu
Yapımcı: MF Yapım

 

NE MÜNASEBET: Birbirlerinden farklı iki insanın zorunlu iş arkadaşı olmalarıyla başlayan ve tabii ki nihayetinde birbirlerine aşık olmalarını, komedi ve aksiyonla harmanlayarak ekrana getirecek.
Oyuncular: Sarp Levendoğlu, Pelin Akil, İnan Ulaş Torun, Bengi İdil Uras
Yapımcı: ARC Film 

 

ATV

 

KIRGIN ÇİÇEKLER: Bir kız yurdu hikayesinin anlatıldığı dizide, İpek Karapınar başrolde. Yapımcı ise NTC Medya.

 

EŞKIYA DÜNYAYA HÜKÜMDAR OLMAZ: Deniz Çakır, Oktay Kaynarca, Müjde Uzman, Ozan Akbaba’nın rol aldığı, Raci Şaşmaz'ın yapımcışığını yaptığı dizide Kaynarca bir mafya babasını, Çakır ise bir Karadeniz kadınını canlandıracak.

 

FOX TV 

O AŞK BENİM: Gökhan Keser, Rüveyda Öksüz, Güven Hokna, Seda Akman ve Ruhi Sarı rol alan dizinin yapımcısı Pastel Film.

 

ADI MUTLULUK: Süreç Film imzalı dizide Kaan Yıldırım, Ezgi Eyüboğlu, Dilara Aksüyek, Zeynep Bastık, Kaan Çakır rol alıyor. Dizi, İzmir’den İstanbul’a gelen ve öğrenci yurdunda kalan gençlerin hayatını konu ediniyor.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler