Eli sopalı şiddete takipsizlik kararı

Savcılık, İzmir'de protestoculara ağır şiddet uygulayan eli sopalı polislerin yargılanmasına gerek görmedi. Üstelik savcılık, eli sopalılar hakkında kapsamlı bir dosya hazırlayarak suç duyurusunda bulunan İzmir Barosu’na kararı da tebliğ etmeyerek karara itirazda bulunmasını engelledi.

Yayınlanma: 20.09.2014 - 23:10
Abone Ol google-news

Gezi Direnişi sırasında İzmir’de protestoculara ağır şiddet uygulayan eli sopalı polislerin yargılanmasına gerek olmadığına karar verildi. İzmir’de terör estiren eli sopalı sivil kişilerin polis olduğu kaydedilmiş ve bu kişilerin uyguladığı şiddetten mağdur olanlar İzmir Barosu’na başvurmuştu. Baro da yurttaşların darp izlerini raporlayıp, olaylara ilişkin görüntü kayıtlarıyla birlikte İzmir Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu. Ancak savcılık, bu polislerin yargılanmasına gerek görmedi. Üstelik savcılık, eli sopalılar hakkında kapsamlı bir dosya hazırlayarak suç duyurusunda bulunan İzmir Barosu’na kararı da tebliğ etmeyerek karara itirazda bulunmasını engelledi.

İzmir Barosu İnsan Hakları Merkezi’nden sorumlu yönetim kurulu üyesi Anıl Güler, “Biz bu polislerin yurttaşlara işkence yaptığını hukuki olarak tespit ettik ve bu yönde yargılanmalarını istedik. Çünkü yurttaşlara uyguladıkları, sıradan bir şiddetin çok ötesindeydi. İnsanların ağır biçimde yaralanmalarına neden olmuşlardı” dedi.

Suç ihbarında bulunan İzmir Barosu’na bildirimde bulunulmaması nedeniyle itiraz haklarını kullanmalarının engellendiğini kaydeden Güler, “Tebligat yapılmamasına gerekçe olarak kararda İzmir Barosu’nun suçtan doğrudan zarar görmediği savunuluyor. Bu hukuki anlamda ciddi bir skandaldır. Bu kabul edilemez. Davaya ilişkin itiraz hakkımız elimizden alınmış oldu. Ancak İzmir Barosu olarak bu tebligat skandalına itiraz edeceğiz. Zaten Türkiye’de işkence ve insan hakları ihlallerinin bu kadar çok olmasının nedeni böylesi kararlardır” diye konuştu.

Öte yandan bu olayla ilgili İzmir Valisi Mustafa Toprak ve dönemin İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay hakkındaki soruşturma Yargıtay’da devam ediyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler