Emekçi, cesur ve onurlu gazetecilerin yanında

Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanmasına işçi sendikalarından da sert tepki geldi.

Yayınlanma: 28.11.2015 - 00:09
Abone Ol google-news

Gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün tutuklanmasına sendikalar da sert tepki gösterdi. Gelen destek açıklamaları özetle şöyle:

- DİSK - KESK - TMMOB - TTB: Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül ‘MİT TIR’ları’ soruşturması kapsamında tutuklandılar. Bizzat Cumhurbaşkanı’nın, bu haberi (haberi yapılan suçu) kişiselleştirip suçüstü psikolojisiyle gazetecileri hedef göstererek ‘Bunun bedelini ağır ödeyecek. Öyle bırakmam onu’ demesinden beri beklenilen oldu. Böylece, bir kelepçe daha takıldı ‘basın özgürlüğü’ne ve bir kilit daha vuruldu halkın doğru haber alma hakkına. Bu tutuklamalarla birlikte cezaevlerindeki gazeteci sayısı 30’u buldu. Gazetelerin bombalanıp gazetecilerin yargısız infazlarda, faili meçhullerde katledildiği; gazete/dergi/tv baskınlarının, sansürün, yasaklamaların, kapatmalarının, kayyumlarla el değiştirmelerinin artık ‘olağan’ sayıldığı bir ülkede yaşıyoruz. DİSK-KESK-TMMOB-TTB olarak; Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve yazarı Erdem Gül’ün tutuklanmasını kınıyor, iktidarın tüm baskı ve gözdağlarına rağmen, halklarına ve mesleklerine karşı duydukları sorumluluk ve kararlılıkla görevlerini yapan tüm onurlu gazetecileri desteklediğimizi, yanlarında olduğumuzu bildiriyoruz.

- Eğitim-İş: Dündar ve Gül, söz konusu haberi yayınlayarak halkın haber alma özgürlüğüne yönelik sorumluluğunu yerine getirmiştir. Demokrasiye, hukuk devletine, özgürlüklere komplo kurmaya çalışanlar, çok da uzak olmayan bir zamanda kendi karanlık geleceklerini inşa ettiklerinin farkına varacaklar.

- Elektrik Mühendisleri Odası: Ne meşru zeminde, ne hukuki temelde, ne siyasal anlamda kabul edilebilir olan bu kararı tanımıyoruz. Suçluların değil, kamuoyunu bilgilendirmek üzere görevlerini yapan gazetecilerin yargılandıkları ve tutuklandıkları bir adalet sistemini reddediyoruz.

- Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS): Gerçekleri gün yüzüne çıkarmak suç değil, gazetecilik görevidir. Gazetecilik görevini yerine getiren Dündar ve Gül’e yönelik tutuklama kararını basın özgürlüğüne, gazetecilik görevine yönelik bir tehdit olarak görüyor; halkın haber alma özgürlüğüne yönelik bir saldırı olarak nitelendiriyoruz.

- Eğitim-Sen: Muhalif her sesin susturulmak istendiği bir dönemde, her güne yeni skandallarla başlar olduk. Toplumun yalansız, dolansız, sansürsüz bilgiye ulaşma hakkı Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklanmasıyla büyük bir yara daha aldı.

- Maden Mühendisleri Odası: Can Dündar ve Erdem Gül’ün halkımıza doğru haber verme çabası içerisinde sürdürdüğü çalışmaları sebebiyle tutuklanmalarını doğru bulmuyoruz. Cezaevlerindeki tutuklu tüm gazetecilerin tutukluluk hallerinin sonlandırılmalı ve ülkemizdeki ifade ve düşünce özgürlüğü, haber alma ve basın özgürlüğü önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.

Bu arada KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES), TÜM-BELSEN, EMEP, Türkiye Yazarlar Sendikası, Birleşik Kamu-İş, eski CHP Milletvekili ve sendikacı İzzet Çetin, Anadolu-Eğitim-Sen, Cihan-Sen, Elektrik Mühendisleri Odası, Türk Tabipleri Birliği, Büro Emekçileri Sendikası, Türkiye Yazarlar Sendikası, Mimarlar Odası yöneticileri de gazetemizin Ankara Bürosu’nu ziyaret ederek desteklerini iletti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler