Emekçi Taksim Taksim

1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları için hazırlıklar başladı. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB Taksim’de, Türk-İş İstanbul Kadıköy’de kutlama kararı aldı.

Yayınlanma: 09.04.2014 - 23:35
Abone Ol google-news

İşçilerin uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs için hazırlıklar başladı. Ancak işçinin, emekçinin bayram kutlamalarında yine birliktelik sağlanamadı. Dört konfederasyon işçi bayramını artık 1 Mayıs meydanı da olarak adlandırdıkları Taksim Meydanı’nda kutlamaya hazırlanırken Türk-İş yine Taksim dışında bir alanı tercih etti.

DİSK Genel Başkanı Gani Beko: 1 Mayıs'ta Taksim'deyiz- VİDEO

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçi Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) başkanları, 2014 1 Mayıs kutlama hazırlıklarına ilişkin bir basın toplantısı düzenleyerek ayrıntıları paylaşacak.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı ve TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan’ın katıldığı ve DİSK Genel Merkezi’nde yapılan toplantıda 1 Mayıs için Taksim kararı açıklanacak.

Her yıl kutlamaların merkezi olan İstanbul, bu yıl da tartışmaların odağında yer alıyor. Zira Taksim yasağının ilk sinyali daha seçimler yapılmadan, yani seçilip seçilmeyeceği belli olmadan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’tan gelmişti. Topbaş, hiçbir neden yokken günler öncesinden “Çok kalabalık halk kitlelerinin Taksim’e gelmesi günlük hayatı felç ediyor, kent ekonomisini sarsıyor” demiş, kendisine yanıt gecikmeden DİSK’ten gelmişti.

28 Mart’ta bir televizyon kanalına çıkan Topbaş, 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili yasağın işaretine verdiği açıklamasına DİSK’ten gelen yanıtta, 1 Mayıs’ın nerede kutlanacağına karar verecek olanın yalnız işçi sınıfı olduğu vurgulanmış, Topbaş’ın “kent ekonomisinin sarsılması” ve “günlük hayatın felç olması” gerekçeleri başlı başına skandal olarak değerlendirilmişti.

Ekonomide üretilen tüm değerlerin işçilerin eseri olduğunun hatırlatıldığı ve 1 Mayıs’ın işçiler için tatil günü olduğunun vurgulandığı açıklamada, 1 Mayıs’ta günlük “hayatı felç eden” tek gücün işçiler değil silahlarıyla, TOMA’larıyla, barikatlarıyla şiddet gösterisine girişenler ve bu gösteri için tüm ulaşımı durduranlar olduğu dile getirilmişti.

 

Her yerde bayram

Türk-İş ise dün Ankara’da 15.00’te yaptığı Başkanlar Kurulu toplantısında 1 Mayıs kutlamaları için daha önce Türk-İş Yönetim Kurulu tarafından alınan İstanbul Kadıköy kararını onayladı. Alınan bilgiye göre, Türk-İş’e bağlı sendikalar kitlesel olarak 1 Mayıs’ı Kadıköy’de kutlayacak ancak her ilde isteğe göre meydanlarda ya da işyerlerinde kutlama yapılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler