Erdoğan engelledi

Zübeyir Aydar’la birlikte HDP’den aday olacakları gündeme gelen Remzi Kartal, adaylıklarının Erdoğan tarafından engellendiğini savundu.

Yayınlanma: 24.04.2015 - 23:46
Abone Ol google-news




Kongre Gel Eş Başkanı Remzi Kartal, Zübeyir Aydar ve kendisinin genel seçimlerde aday olmasına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın engel olduğunu belirterek, “İmralı’da nevruz konuşmasından önce yapılan görüşmelerde Zübeyir Aydar ve benim Türkiye’ye dönüp Milletvekili adayı olmam için hiçbir engel yok denildi. Daha sonra Erdoğan’ın ‘Kürt sorunu yok, gözlemci yok’ diye sürece yönelik acıklamaları sonucunda, İmralı’da gerçekleşen  ikinci görüşmelerde Kamu Güvenliği Müsteşarı HDP heyetine bizlerin Türkiye’ye geldiğinde tutuklanacağımızı söyledi. AKP  ve kendisinin önünün güçlü bir HDP tarafından kesileceğini anlayan Erdoğan bizim milletvekili olmamızı engelledi” dedi. Seçimlerde HDP’nin barajı aşarak Erdoğan’ı başkanlık hayallerini yıkacağını ve AKP’nin  hükümet bile kuramayacağını ifade eden Kartal, “Brüksel’den söylüyorum HDP’nin meclise girmesi AKP’nin sonunun başlangıcı olacak” diye konuştu.

Kongre Gel Eş Başkanı Remzi Kartal, Brüksel’de Cumhuriyet’in sorularını yanıtladı. Bir süre önce, Zübeyir Aydar ile birlikte 7 Haziran genel seçimlerinde HDP tarafından aday gösterilecekleri ve Türkiye’ye dönecekleri gündemle gelen Kartal, bunun İmralı’da PKK Lideri Abdullah Öcalan ve devlet heyetiyle yapılan görüşmelerde gündeme geldiğini ancak aday olmalarının  Erdoğan tarafından engellendiğini açıkladı. Kartal, “Abdullah Öcalan ve devlet heyeti arasında yapılan görüşmelerde bizlerin Türkiye’ye dönmesi konuşuldu. Eğer sürece yönelik bizim gidişimizin katkısı olacaksa bu temelde gidişimiz söz konusu olacaktı. Dolayısıyla gitmemiz kaydinde herhangi bir mahkemelerde hukuksal bir engelin olmaması gerekir. Görüşmelerle ilgili devlet adına heyete katılan müsteşar bizim girişimizle ilgili bir sorun olmadığını söylüyor o görüşmelerde. Fakat 19 Mart’ta yani Nevruz konuşmalarından üç gün önce İmralı’da bir görüşme yapıldı. Görüşmede Müsteşar, ‘İçişleri Bakanına’da sormamız gerekiyor gelişleriyle ilgili bir sorun var mı?” diyor.  Fakat Cumhurbaşkanı’nın 20 Martta süreçle ilgili bir konuşması oldu. Konuşmasında ‘bu nedir gözlemci heyet gidecek ? Böyle şeyler olmaz. Kürt sorunu diye bir sorun kalmamış. Bu sorun çözülmüş artık’ diye. Cumhurbaşkanın süreçle ilgili olumsuz bir müdahalesi oldu. Bizlerin dönmesiyle ilgili bir sorun olmadığını söyleyen  müşavirin sözleri ‘Bu müdahale sonunda  gelirlerse tutuklanacaklar’ diye değişti. Bizim Türkiye’ye dönme talebimiz her zaman devam ediyor. Türkiye’ye gitme koşullarının olması halinde sanıyorum burada bir saat bile durmam” diye konuştu.

Sürece zarar gelmesin diye aday olmadık

Sürece zarar gelmemesi için aday olmadıklarını ifade eden Kartal, “AKP’nin işine gelmedi dönüp aday olmamız. HDP’nin daha da yükselmesini, seçimlerde oyunu dahada artacağına katkılar yapacağımızı anladığı için AKP bizleri engelledi. Yani HDP'nin başarısı AKP’nin başarısızlığı olacak. HDP’nin barajı aşması Erdoğan'ın ulaşmak istediği siyasi hedefinin önünün kesilmesi demek”dedi.

Türkiye’nin önünde iki seçenek var

Genel seçimlerde Erdoğan’ın Başkanlık sistemini hedeflediğini ve amacına ulaşabilmek için antidemokratik yollara başvurmayı da göze aldığını ifade eden Kartal,  bunun gerçekleşmesi halinde Türkiye’nin “Sultanlık” gibi yönetileceğini söyledi. Kartal, “Bunun Türkiye demokrasisi açısından bir kabus olacağı çok açık. Erdoğan ve AKP’nin Türkiye’ye dayattığı bu hedeflerinin gerçekleşmemesi için tek çıkar yol HDP’nin barajı aşmasıdır. Eğer HDP barajın altında kalırsa AKP istediği milletvekili sayısıyla Anayasa’yı değiştirme ve istediği sonucu elde etmesini yakalıyor.  Türkiye nalkları açısından iki alternatif var. Birincisi AKP’nin istediği tek adam yönetimi. İkincisi, HDP'nin barajı aşması ve AKP’nin olabildiğince sınırlandırılması. HDP barajı aştığında Türkiye aydınlık demokratik bir sürece girecek. Türkiye’nin önü açılacak. Türkiye demokratik toplum içerisinde özgürlük ve barış sürecinin önü açılacak. Onun için sadece HDP’nin değil bütün grupların Türkiye’nin aydınlık bir yola gitmesi için HDP’ye oy vermeleri gerekiyor. Bizim HDP'nin barajı aşmasına inancımız tamdır ve barajı aşacak. AKP hükümet kuramaz konuma gelecek” dedi.

HDP barajı aşmazsa sokak eylemleri başlar

HDP barajı aşmazsa mücadeleye devam edeceklerini ifade eden Kartal, “ Demokratik sokak eylemlerinin başlayacağını görmek gerekiyor. Eylemlerimizi her alana yayarak mücadelemize devam edeceğiz. Şu an AKP ve Erdoğan demokrasi isteyen herkese baskı yapıyor. Bu da HDP barajı geçemese AKP ve Erdoğan istediği sonucu alırsa AKP ile daha da ciddi bir mücadele başlatılacak çünkü ciddi bir mücadele olmadan Erdoğan’ın sınırlandırılması mümkün değil, onun için HDP’nin barajı aşmaması halinde Türkiye’de sıcak bir sürecin başlanacağını açıkça söyleye bilirim” diye konuştu.  

Trafoya girecek kediler Türkiye’yi karanlığa götürebilir

“Biz bu seçimlerde Türkiye kamuoyu açısından çok sürpriz bir sonuç bekliyoruz” diyen Kartal, sözlerini şöyle sürdürdü:  “AKP bu seçimle birlikte meclisteki tek başına olan çoğunluğu yitirecektir. Hatta hükümet kurma noktasına bile gelemeyecektir. Yani 276’yı yakalamada çok zorlanabilir. HDP’nin barajın üstüne çıkması oldukça güçlüdür. Aynı şekilde MHP VE CHP ’nin de bu seçimlerde oylarını yükseltmesi söz konusudur. Onun için bu seçimler sonucunda mecliste oldukca ilginç bir meclis bileşimi olacak. Meclis bu sonuçla çeşitli kitlelerin özgürlük ve demokrasi istekleri açısından oldukça ümit verici olacak. Ama tabiki biz şununda bilincindeyiz AKP amacına ulaşmak için her türlü hileleri yapma, sandıklarla oynama,.seçim kurumlarında teknik bazı hileler yapma gibi yaklaşımları olacaktır. Geçen seçimlerdede trafolara kedilerin girdiği elektriklerin kesildiği görüldü. Trafoya girecek kediler Türkiye’yi bir karanlığa götürebilir”

PKK’nin silah bırakması gündemde değil

PKK’nin silah bırakmasının gündemde olmadığıın vurgulayan Kartal, “PKK sadece Türkiye eksenli bir siyasi parti değil. Türkiye İran, Irak, Suriye gibi bütün ülkelerin Kürt halkının siyaset geleceğine yönelik siyaset yapan bir harekettir. Dolayısıyla gündemde olan PKK’nin silah bırakması gündemde değil sadece PKK’nin Türkiye’ye karşı yürütülen silahlı mücadelenin durdulmasıdır. Silahlı mücadele durdurulacak Türkiye’de siyasi demokratik mücadeleyi esas alacak. PKK’nin kongre toplaması ve karar alması için Kürt sorununu siyasal demokrat zemininin önünün açılması gerekiyorEğer Hükümet bu 10 maddede adımlar atarsa gereğini yaparsa PKK de kongresini toplar gerekli adımları atacaktır. Tekrar söyleyeyim PKK’nin silah bırakması söz konusu değil. Yalnızca Türkiye’ye karşı silahlı mücadeleyi bırakmasıdır” dedi.

AKP Ağrı’da suç üstü yakalandı

Ağrı’da yaşanan çatışmaya da değinen Kartal, yaşananların “ planlanmış ve tasarlanmış bir provokasyon” olduğunu söyledi. Kartal, “AKP, oraya götürülen askerlerin cenazeleri üzerinden Türkiye’de HDP karşıtlığı ve milliyetçi duyguları körükleyecek bir propagandayla bu seçimi götürmeyi ve paçayı kurtarmayı hedefliyordu.  Aynen 2011 yılında Silvan’daki olaylar gibi. Bu askerleri ölmesi için adeta gerillanın önüne attılar. Eğer askerler ölseydi AKP diyecekdi ki ‘HDP silahtır, ölümdür, cinayettir’. Fakat tutmadı ordaki sivil halkın sağduyusuyla öz verisiyle yaralı olarak bırakılan askerler hastanelere taşındı. Başbakan dediki ‘Selahattin Demirtaş’ yalan söylüyor Zaten görüntüler var paylaşıldı kamuoyuyla. Genelkurmay’ın açıklaması zaten onları yalanlıyor. Yani AKP Ağrı’da suçüstü yakalandı Ağrı olaylarırı Recep Tayyip Erdoğan ile eski İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın doğrudan birlikte konuşup planladıkları ortaya çıkıyor. Ala’nın Ağrı valisi ile yaptığı konuşmalar ortaya koyuyor. Bunda Başbakan’ın hiçbir haberi bile yok” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler