'Erdoğan fiili başkan olur’

Başbakan Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda milletvekillerine “Protokol cumhurbaşkanı olmam. Gitsem de kalsam da tüm yetkileri kullanırım. Seçimlerde cumhur, başkanını seçecek. Seçilecek kişi fiilen başkan gibi olacak” dedi.

Yayınlanma: 11.05.2014 - 21:28
Abone Ol google-news

AKP’nin Afyon kampının basına kapalı bölümünde Erdoğan milletvekillerinin sorularının yanıtladı. Milletvekillerinin büyük çoğunluğu Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adayı olması gerektiğini belirterek“Yeni döneme sizin önderlik etmeniz lazım. Bu bir tercih değil, zorunluluktur” görüşünü dile getirdi. Kampta yalnızca bir vekil Erdoğan’ın Çankaya’ya çıkması durumurda partinin geleceğine ilişkin eleştirilerini dile getirerek, Turgut Özal-Yıldırım Akbulut olayını anımsattı. Milletvekili, “Siz cumhurbaşkanı olursanız Yıldırım Akbulut gibi emanetçi başbakan kaygısı oluşmaz mı? Bu durum partimizi ANAP benzeri bir sona götürmez mi?” demesi üzerine Erdoğan’ın sitem ettiği öğrenildi. Erdoğan’ın “Bunları duymamış olayım. Bu tür laflar bizi incitir. Biz ANAP’tan çok farklıyız. Biz ANAP gibi bir parti olmayız. Zaten o dönemle bu dönem çok farklı” dediği belirtildi. Bir milletvekilinin “Cumhurbaşkanlığının halk tarafından seçilmesinin anayasa değişikliğiyle birlikte ağustosta yapılacak seçimde defakto olarak başkanlık sistemine geçileceği”ni söylemesi üzerine Erdoğan, Köşk’e çıkması durumunda tüm yetkileri kullanacağını belirterek, protokol cumhurbaşkanı olmayacağını söyledi. Erdoğan, “Gitsem de kalsam da tüm yetkileri kullanırım” dedi. Cumhurbaşkanın ilk kez halk tarafından seçileceğine dikkat çeken Erdoğan, seçilecek kişinin sadece cumhurbaşkanı değil fiili başkan gibi olacağını vurguladı. Toplantıda çözüm süreciyle ilgili olarak, bazı milletvekillerinin soruları üzerine Erdoğan, bununla ilgili çalışmaların kararlılıkla süreceğini söyledi. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gülten Kışanak’ın “Diyarbakır’dan çıkan petrolden pay verilmeli” sözlerini eleştiren Erdoğan, “Diyarbakır’dan ne kadar petrol çıkıyor ki, bizim genel bütçeden Diyarbakır’a ayırdığımız paydan daha az olur” diye konuştu. Erdoğan, bazı milletvekilerinin paralel yapı nedeniyle öğrencilerin hala yurt ve okul sorunun devam ettiği eleştirileri üzerine MEB BakanıNabi Avci’ya bu konudaki gerekli yasal düzenlemelerin yapılması talimatını verdi. Toplantıda bazı millevekilleri üniversite öğretim üyelerinin maaşlarının düşük olduğu yönündeki yakınmaları üzerine yine Avcı’dan gerekli çalışmaların yapılmasını istedi.

Kampata İçişleri Bakanı Efkan Ala da sunum yaptı. Ala, paralel yapının Başbakan Erdoğan’ın “one minute” çıkışını yaptığı Davos toplantısı ve Mavi Marmara olayından sonra harekete geçirildiğini ileri sürerek, bu yapının 2009’dan bu yana dinleme yapmadıkları il kalmadığını, bugüne kadar 600 bin kişiyi dinlediklerinin belirlendiğini, bu tarihten itibaren bu yapının belge ve bilgi topladığını söyledi. Bu yapının hükümeti yıkarak bir koalisyon hükümeti kurmayı planladığını kaydeden Ala, bir iddianame metninde Başbakan Erdoğan için “dönemin başbakanı” ifadesinin yer aldığını söyledi. Ala, son anda kurtardıklarını belirttiği belgeyi milletvekillerine gösterdi. Ala, Gezi eylemlerinin yıldönümüne ilişkin de değerlendirmelerde bulunarak, bazı illerde gösteriler yapılabileceğini, gerekli tüm tedbirlerin alındığını kaydetti.

Köşk adayına parasal destek

AKP Genel Başkan Yardımcısı Şentop, Cumhurbaşkanlığı seçim süreciyle ilgili pek çok konuya YSK’nin karar vereceğini belirterek, adaylara yardım konusunda bazı tartışmalı durumların olduğunu söyledi. Siyasi partilerin aday gösterebilmesine karşın adayına gerekli parasal desteği verememesinin doğru olmadığını belirten Şentop, YSK ile bu konuyu görüştüklerini, ilerleyen günlerde YSK’nin bu konuda gerekli açıklamaları yapacağını kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler