Erdoğan Lahey Büyükelçisi'ne talimat verdi

Türk Hava Yollarına ait uçak Hollanda'nın Amsterdam kentinde Schiphol havaalanına inerken düştü. Olayla ilgili Başbakan Erdoğan'ın bizzat devreye girdiği ve Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Selahattin Alpar'a olay yerine gitme talimatı verdiği öğrenildi.

Yayınlanma: 25.02.2009 - 11:58
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Amsterdam'da yaşanan uçak kazasıyla ilgili olarak Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin'i arayarak bilgi aldı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül, İstanbul-Amsterdam seferini yapan Türk Hava Yolları'na ait uçağın, Schiphol Havalimanı'na inişi sırasında meydana gelen kazayla ilgili Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin'i arayarak bilgi aldı.

 

Erdoğan Lahey Büyükelçisi'ne talimat verdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Hollanda'da meydana gelen uçak kazasından yara almadan kurtarılan Mustafa Bahçecioğlu isimli yolcu ile telefonla görüştüğü ve geçmiş olsun dileklerini ilettiği bildirildi. Bahçecioğlu'nun, Başbakan Erdoğan'a, "kazada ölü sayısının çok az olduğunu ve çok sayıda yaralı bulunduğunu" söylediği bildirildi.

THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, şu ana kadar kendilerine ölüm olayı bildirilmediğini, uçakta biri bebek 127 yolcu ve 7 mürettebat olduğunu bildirdi. Karlıtekin, çoğunluğu uçağın arka bölümünde olmak üzere 20 civarında yaralı bulunduğunu söyledi.

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, düşen uçakta can kaybı olmadığını bildirdi.
 

Balkanende Erdoğan'ı aradı

Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkanende, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak ''geçmiş olsun ve başsağlığı'' dileklerini iletti. Edinilen bilgilere göre, Balkanende, görüşmede Başbakan Erdoğan'a, ''kazayla bizzat ilgilendiğini ve Hollanda makamlarının her türlü yardımı yaptığını'' söyledi. Hollanda Başbakanı Balkanende'nin, Erdoğan'a, ''Gönlünüz rahat olsun. Hollanda makamları her türlü sorunla ilgileniyor. Ben de yaralıları ziyaret edeceğim. Gerekli bütün çalışmaları eksiksiz yapıyoruz'' dediği öğrenildi. Başbakan Erdoğan'ın da Balkanende'ye ilgisinden dolayı çok teşekkür ettiği ve ''Vatandaşlarımızın orada mağdur olmaması için hükümetinizin her türlü çalışmayı yapacağına eminim. Biz de Büyükelçiliğimiz ve Ulaştırma Bakanlığımız aracılığıyla olayı yakından takip ediyoruz'' dediği bildirildi.

Öte yandan, ''uluslararası kurallara göre, bu tür kazalarda yetki ve sorumluluğun kazanın olduğu ülkeye ait olması nedeniyle'' bütün operasyonun Hollanda makamlarınca yürütüldüğü ifade edildi.

 

Baykal: Bakım zafiyeti mi var?

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Amsderdam'da havaalanına inişi sırasında düşen THY ait yolcu uçağına ilişkin, "Nerede eksik yapıyoruz? Bakım zafiyeti mi var? Bakım zafiyeti varsa nereden kaynaklanıyor? Bunların çok iyi aydınlatılması lazım" dedi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal Çorum mitingi dönüşü Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, yaralıların en kısa zamanda sağlıklarına kavuşmasını dilerek şunları kaydetti: ''THY hepimizin iftar ettiği büyük bir kuruluş, hızla gelişiyor. Böyle bir kaza talihsizlik oldu, keşke olmasaydı. Buradan çıkarılması gereken sonuçları mutlaka çıkaracağız. Nerede eksik yapıyoruz? Bakım zafiyeti mi var? Bakım zafiyeti varsa nereden kaynaklanıyor? Bunların çok iyi aydınlatılması lazım. TYH gibi önem kazanan bir kuruluşun, her konuda çok profesyonel, çok dikkatli, çok iddalı olması ihtiyaç var. Geçmiş olsun milletimize, herkese." 

 

Yıldırım: Piste 500 metre kala düşmüş

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul-Amsterdam seferini yaparken düşen THY uçağıyla ilgili, "Ümidimiz temennimiz can kaybı olmadan bu kazanın bu şekilde atlatılmış olmasıdır" dedi.

Bingöl'de bulunan Bakan Yıldırım, uçağın Amsterdam Ha

va Limanına inerken, piste 500 metre kala toprak alana düştüğünü söylerken, "Uçağın arka kısmında herhangi bir yangın olmadığı, yolcular arasında yaralıların olduğu bilgisi geldi. Ümidimiz temennimiz can kaybı olmadan bu kazanın bu şekilde atlatılmış olmasıdır. Uçakta 135 yolcu, 8 mürettebat var. Şu anda elimdeki bilgiler bunlar" dedi.
 

Babacan: Bilgiler kesin değil

Çırağan Sarayı'nda düzenlenen DEİK yemeğine gelişinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Amsterdam'da iniş yaparken yere çakılan uçakta patlama olmadığını, uçağın düz bir araziye iniş yaptığı yönünde bilgiler geldiğini bildirdi ve şunları söyledi:

"Biz de sizler gibi haberi biraz önce aldık. Şu anda ilgili bütün birimlerimiz konunun üzerinde, Ulaştırma Bakanlığımız, THY başta olmak üzere, aynı zamanda Hollanda'daki büyükelçiliğimizden Rotherdam başkonsolosluğumuzdan bir heyeti hemen olay mahalline yolladık. Şu ana kadar gelen bilgilerden herhangi bir patlama, infilak olmadığı, uçağın düz bir araziye iniş yaptığı yönünde bilgiler geliyor. Ama bu bilgilerin hiçbirisi resmi değil, kesin bilgiler değil. Umarız ki en az zararla en az sıkıntıyla bunu atlatırız. Hem Hollanda, hem bizim makamlarımız olay yerinde çalışıyor."

 

Güler: Yolcu yakınlarının Hollanda'ya gidişleri için çabalarımız sürüyor 

İstanbul Valisi Muammer Güler, kaza yapan THY uçağındaki yolcuların yakınlarının Hollanda'ya gidiş işlemlerinin çabuklaştırılması için çabalarının sürdüğünü belirtti.
Vali Güler, THY yöneticileri ile görüşmek üzere THY Genel Müdürlüğüne gelişinde gazetecilere açıklamalarda bulundu. THY yöneticileri ile kazanın oluş saatinden bu yana görüş alışverişlerini sürdürdüklerini belirten Güler, ''Yolcu yakınlarının Hollanda'ya gidiş işlemlerinin çabuklaştırılması için çabalarımız sürüyor'' dedi. Kazada ölen sayısının 10 olduğunun ifade edildiğini belirten Güler, bu sayının artmamasını temenni etti.

THY'nin dünyanın sayılı şirketleri arasında yer aldığını vurgulayan Güler, ''THY'nin Star Alliance üyesi olarak özel bir yeri vardır. Yaraların en kısa zamanda sarılacağına inanıyorum. Tabii ki kaza hepimizi yasa boğmuştur. Şu anda önemli olan yolcu yakınlarının işlemlerinin tamamlanarak Hollanda'ya götürülmeleri. Ankara'da hükümet yöneticileri konu ile ilgili her türlü işlemi takip ediyor'' diye konuştu. Vali Güler, kazanın oluş nedenine ilişkin bir soru üzerine, konu hakkında şu anda ayrıntılı bir bilgi veremeyeceğini belirtti.

Başka bir soru üzerine, mürettebattan da bazı kişilerin hayatını kaybettiğinin söylendiğini ifade eden Güler, konu ile ilgili açıklamanın daha sonra yapılacağını kaydetti.
Muammer Güler, kazada ölenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.

 

Hollanda Ulaştırma Bakanı: Kazanın nedenini henüz bilmiyoruz

Hollanda Ulaştırma Bakanı Camiel Eurlings, THY uçağının kaza nedeninin henüz bilinmediğini, ''uçağın bir motorunun önceden düştüğü'' gibi iddiaların tümünün spekülasyon olduğunu, kazanın nedeninin ancak kara kutuların incelenmesinden sonra anlaşılabileceğini söyledi.

Canlı yayında telefonla NTV'nin sorularını yanıtlayan Eurlings, kazanın nedeninin araştırılması için, bu konuda oldukça iyi bilinen bir profesör başkanlığında bir ekip oluşturulduğunu söyledi. Eurlings, ''Kazanın nedeni ne olabilir?'' sorusunu yanıtlarken, ''Kesin bir şey bilmiyoruz. İnceleme ekibinin başkanı profesörün söylediğini aktarırsam eğer, THY iyi bilinen, modern bir hava yolu şirketi. Uçak da modern bir uçak. Dolayısıyla konuyu artık uzmanlara bırakmamız gerekiyor. Kazanın nedeni ancak kara kutunun incelenmesinden sonra ortaya çıkacaktır'' dedi. Bakan Eurlings, ''uçağın bir motorunun uçağın düşüşünden önce koptuğu'' gibi iddiaların anımsatılması üzerine, ''Zaten sorun da bu. Bu şekilde çok fazla söylenti olur. Gerçekten bilmiyoruz. Herkes birtakım spekülasyonlar yapıyor. Konuyu artık uzmanlara bırakmalı, kara kutunun incelenmesini beklemeliyiz'' karşılığını verdi.

Hollanda Ulaştırma Bakanı, şimdi kendi açılarından en acil işin ''ölü sayısının artmamasını sağlamak olduğunu'' vurgulayarak, ''Bunun için elimizden geleni yapıyoruz'' diye konuştu. Bakan, ölenlerin isimlerinin açıklanmasının hassas bir konu olduğunu, kesin bir liste elde etmeden bu açıklamayı yapamayacaklarını belirterek, ''Bugün ilerleyen saatlerde listeyi açıklamış oluruz'' diye konuştu.
 

Aliyev'den Gül'e başsağlığı mesajı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, THY uçağının Amsterdam'da kaza yapmasının ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e başsağlığı mesajı gönderdi. Aliyev, mesajında, THY uçağının Amsterdam Havaalanında kaza yapması ve can kayıplarının olmasının kendisini son derece üzdüğünü belirtti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, mesajında şunları kaydetti: ''Bu faciadan kaynaklanan üzüntünüzü paylaşıyor, size, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına, kardeş Türkiye halkına, kendi adıma ve Azerbaycan halkı adına derin hüzünle başsağlığı diler, yaralananlara acil şifalar temenni ederim.''

 

Mübarek, Gül'ü aradı

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü arayarak THY uçağının Hollanda'daki kazası nedeniyle başsağlığı diledi. Mübarek'in Cumhurbaşkanı Gül ile yaptığı telefon görüşmesinde ''kazadan büyük üzüntü duyduğunu'' dile getirdiği ve ''hayatını kaybedenler için başsağlığı dilediği'' öğrenildi.

 

ABD Dışişleri Bakanlığı ölenlerin ailelerine taziyelerini iletti

ABD Dışişleri Bakanlığı, THY'nın İstanbul'dan Amsterdam'a gitmekte olan 1951 sefer sayılı uçağının Amsterdam'da geçirdiği kazanın ardından ölenlerin ailelerine taziyelerini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Robert Wood, düzenlediği günlük basın toplantısının açılışında, ''Ölenlerin ailelerine derin taziyelerimizi iletiyoruz'' dedi. Wood, şu ana kadar ölenler arasında Amerikan vatandaşı olduğu yönünde bir bilgi bulunmadığını belirtti ve uçakta yakınları bulunanların, Amsterdam'daki ABD konsolosluğu ile THY'nın oluşturduğu aile yardım merkezine başvurabileceklerini söyleyerek, ilgili telefon numaralarını verdi.

 

Yaşanan facia hepimizi derinden üzdü

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Hollanda'nın Amsterdam kentinde, Schiphol Havaalanı'na inerken düşen THY'na ait yolcu uçağında, resmi açıklamalara göre 3'ü mürettebattan, 9 kişinin hayatını kaybettiğini öğrenmekten büyük üzüntü duyduğunu bildirdi. Hisarcıklıoğlu yaptığı yazılı açıklamada, hayatını kaybeden yolculara Allah'tan rahmet, ailelerine sabır, yaralılara acil şifalar, THY camiasına da başsağlığı dileğinde bulunurken, sağ kurtulan yolculara da geçmiş olsun temennisinde bulundu. Hisarcıklıoğlu, Türk milletini yasa boğan bu tür kazaların bir daha yaşanmamasının en büyük dilekleri olduğunu kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler