Erdoğan torpilledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koalisyon görüşmeleri bitmeden devreye girip farklı senaryolar ortaya attı.

Yayınlanma: 12.08.2015 - 00:14
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’e “Devlet Şeref Madalyası” verilmesine ilişkin törenin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda resepsiyon verdi. Erdoğan resepsiyonun ardından CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile yarın bir araya gelcek olan Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştü. Yaklaşık 1 saat süren görüşme ile ilgili açıklama yapılmadı.

Resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, yürütülen AKP-CHP koalisyon görüşmeleri ve erken seçim konusunda önemli mesajlar verdi. Erdoğan, Cumhurbaşkanı olarak Anayasal sınırlarını çok iyi bildiğini ve buna uygun davrandığını savunarak, “Ama görev alanımla alakalı da birilerinin spekülasyon yapmasına müsaade etmem” dedi. Kendisine yönelik “Anayasal çizgisi içinde kalsın” ifadesini kullananların anayasadan haberi olmadığını kaydeden Erdoğan, “Onların önce adresleri öğrenmeleri lazım, adresleri de bilmiyorlar” tepkisini gösterdi. Erdoğan, CHP ile yürütülen koalisyon görüşmelerinin anımsatılması üzerine de şunları söyledi: “Temenni ederim ki hayırlı olur. Ama öbür tarafta Milliyetçi Hareket Partisi’nin de yine aynı şekilde heyet temsilcileriyle yaptığı görüşmeler var. Bilemiyorum, belki Sayın Başbakan bu arada onlarla da bir görüşme yapabilir veya yapacaktır.”

 

45 gün esnemez

Erdoğan, “Koalisyon görüşmelerinde müzakereler uzarsa bu 45 günü esnetmeyi düşünür müsünüz?” sorusuna, “Benim 45 günün dışına taşan bir esnetme yetkim yok. Bunların hepsi benim 45 günlük süre içerisindeki atacağım adımlardır. Ama kronolojik süreci nasıl değerlendiririm, o biraz bana kalsın” yanıtını verdi.

 

Görevlendirme yok

Erdoğan, “Anayasa’da 45 gün içerisinde hükümet kurulmazsa cumhurbaşkanı meclis başkanına danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilir hükmü yer alıyor. Bu hükmün 45 gün içerisinde hükümet kurulmazsa sizin yeni formüller için liderleri harekete geçirecek bir arayış içerisinde olma imkânına cevaz veriliyor” sorusu üzerine de yeni bir görevlendirme yapmayacağının işaretini verdi.

 

Hükümetsiz kalmamalı

Erdoğan, Davutoğlu’na görevi vermeden önce liderlere yaptığı ve ret yanıtı aldığı görüşme çağırısını kastederek, “Liderlerle ilgili konuda ben açıklamalarımı daha önce yaptım. O konuda aldığım cevapları da sizler gayet iyi biliyorsunuz. Aldığım cevaplar ortadayken herhalde aynı yeri yeniden değerlendirme gayreti içerisine girmek de gerekmiyor” yanıtını verdi. Erdoğan, TBMM Başkanı’na bu konuları konuştuğunu, danıştığını belirterek, “Ülke kesinlikle hükümetsiz kalmamalı, başsız kalmamalı” yanıtını verdi.

 

Geçici hükümet

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hükümetin kurulamaması halinde ülkeyi seçime siz mi götüreceksiniz” sorusuna da “Ona geçici hükümet diyelim. Geçici hükümetle alakalı olarak, bunu Meclis Başkanıyla danışmak suretiyle götürmem söz konusu olabilir. Ama aynı şekilde Meclis’in de götürmesi söz konusu olabilir” yanıtını verdi.

 

Silahlar gömülmeli

Necdet Özel için düzenlenen madalya töreninde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terör örgütleri iç tehdit olmaktan çıkarılana kadar, silahlar bırakılıp gömülünceye kadar... Silahların susması değil, silahların bırakılıp gömülmesi... Üzerine beton dökülene kadar, sınırlarımızda tek bir terörist kalmayana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Biz çözüm sürecini terörü şımartma süreci olarak düşünmedik. Hiçbir devlet toprakları üzerinde kendi meşru hakimiyeti dışında paralel yapıların oluşmasına izin vermez. Çözüm süreci şu anda buzdolabındadır” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler