Erdoğan’a eleştiri artık terör suçu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı şehit cenazesinde selfi çekerken gösteren Nokta dergisi, “cumhurbaşkanına hakaret” ve “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla savcılık tarafından toplatıldı. Derginin sorumlu yaziişleri müdürü Murat Çapan da ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçlamasıyla gözaltına aldı.

Yayınlanma: 14.09.2015 - 20:53
Abone Ol google-news

<video:368247>

Nokta dergisi, 18. sayısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı şehit cenazesinde selfie çekerken gösteren kapakla çıkmak istedi. Derginin dağıtımının yapılacağı gün İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu’nun talebiyle polisler derginin basıldığı adrese giderek “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “terör örgütü propagandası yapmak” gerekçeleriyle dergilere el koydu. Derginin internet sitesi ve sosyal medyadaki hesaplarına da iletişim yasağı konulması istendi. CHP’nin basın komisyonu Nokta dergisini ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini iletirken ziyaretin ardından sorumlu yazıişleri müdürü Murat Çapan gözaltına alındı.

Adli kontrol şartıyla serbest

Çapan, savcılık sorgusunun ardından, “Cumhurbaşkanı’na hakaret” ve “Terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla, tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Çapan, savcılık sorgusunda hakaret kastı bulunmadığını, Erdoğan’ın şehitlikle ilgili ifadelerini eleştirdiklerini belirtti. Nöbetçi 1. Sulh Ceza Mahkemesi hakimi, Çapan’ın “adli kontrol” şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi.

Bu ilk değil

AKP döneminde daha önce de gazetemiz muhabiri Ahmet Şık’ın “ İmamın Ordusu” kitabı taslak halinde polisler tarafından toplanırken Charlie Hebdo dergisinin gazetemiz tarafından dağıtılma kararı alınmasının ardından dağıtım araçları polislerce durdurulmuştu.     

Derginin Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven, amaçlarının cumhurbaşkanına hakaret olmadığını, Erdoğan’ın şehitlikle ilgili sözlerinin eleştiri içerdiğini söyledi. Cumhurbaşkanına hakaretin tek başına toplatılma kararı olmadığını ve bunun yanına terör örgütü propagandası yapmak maddesinin de eklenerek derginin susturulmak istendiğini belirten Güven “Artık Türkiye’de dergiye çıkmadan toplatma kararı veriliyor. Bu olay ifade ve düşünce özgürlüğünün net biçimde engellendiğinin göstergesidir. Hiçbir karar bizi gazetecilik yapmaktan geri koyamayacaktır” diye konuştu.

‘Suç icat ediliyor’

Basına yönelik baskılara karşı CHP’nin gazeteci milletvekilleri Enis Berberoğlu, Barış Yarkadaş ve Eren Erdem de Nokta dergisini ziyaret etti. Görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Berberoğlu savcılık kararını göstererek, “Cumhurbaşkanına hakaretten dolayı herhangi bir derginin toplatılamayacağını bildikleri için başka bir kılıf arıyorlar. Bu kılıf da terör örgütü propagandası yapmak. Derginin toplatılması ile suç icat edilmek isteniyor. Savcılığın kararı Türkiye’de medya ve ifade özgürlüğünü tamamen ayaklar altına almıştır” dedi.

Nokta dergisinin sorumlu Yazıişleri müdürü Murat Çapan böyle gözaltına alındı. Üstteki belge ise Nokta’ya yapılan baskınla ilgili emniyetin belgesi.

TOPLATMAK KANUNEN YASAK

Fikret İlkiz (avukat) Basın Kanunu hükümlerine göre toplatma kararı kanuna aykırı. Eğer suç unsuru içerdiğini düşünüyorsanız yalnızca üç nüshasına el koyabilirsiniz. Bu el koyma acil durumlarda savcılık tarafından yapılır ve bir sulh ceza yargıcı kararı ile onanır. Dolayısıyla dergilerin ya da gazetelerin toplatılması kanunen yasak.

TURGUT KAZAN (avukat) Anamuhalefet partisi lideri, 7 Haziran’dan sonra yaşadığımız sürecin bir darbe olduğunu söylüyor. Basılmayan kitapların, dergilerin toplatılması ile ilgili hukukun olmadığı yerde hukuka aykırı mı tartışması yapılamaz. Bunun bir sonraki adımı, ‘seni, bizi’ ya da ‘beni’ kafanızda şunu düşünüyorsunuz diye alıp götürecekler.

BASIN KONSEYİ Nokta Dergisi’nin savcılık kararıyla toplatılması, basın özgürlüğüne vurulmuş bir darbedir. Halkın haber alma hakkı hiçe sayılmaktadır. Haber ve düşünceden korkmadan, eleştirel fikirlerden rahatsız olmadan hoşgörü ile demokratik yolların açık kalmasını istiyoruz.

TÜRKİYE GAZETECİLER SENDİKASI Hakaret bir yayının toplatılması için kullanılamaz. Bu olay bize İfade özgürlüğünün çok ciddi biçimde engellendiğini göstermekte. TGS olarak, meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu belirtiyoruz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler