Erdoğan'dan Rusya'ya aynı çağrı: İklim Zirvesi'nde görüşelim

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uçak kriziyle ilgili Rusya’yla, yarın Paris’te başlayacak İklim Zirvesi’nde görüşme çağrısını yineledi. Yaşanan olaydan “üzgün” olduklarını vurgulayan Erdoğan, “Gelin bu meseleyi de aramızda kendi sınırları içinde konuşalım ve çözüme kavuşturalım. Konuyu tüm ilişkilerimizin zarar göreceği bir boyuta vardırıp, kimseyi de sevindirmeyelim” dedi.

Yayınlanma: 28.11.2015 - 17:53
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, Pelitköy Ticaret Odası Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve Özel Eğitim İş Okulu’nun açılışını gerçekleştirdi. Törende, Burhaniyeli olan ve gazetemiz yöneticilerinin tutuklanmasından önce “Şimdi anormal süreçlerden geçiyor ülke” yorumuyla dikkat çeken Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit’in yanı sıra, Anayasa Mahkemesi, Sayıştay, Danıştay, YSK, Askeri Yargıtay, TOBB başkanlarıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca da, eşleriyle birlikte yer aldı. Erdoğan, programı kapsamında zeytin ağacı dikti ve zeytin de topladı.

Törendeki onuşmasına, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesine değinerek başlayan Erdoğan, “Sözlerimin hemen başında bir üzüntümü ifade etmek istiyorum. Az önce Diyarbakır’da yaşanan bir çatışmada Diyarbakır Baro Başkanı Sayın Tahir Elçi'nin öldüğünü, bir polisimizin de şehit olduğunu öğrendim. Ayrıca polislerden ve gazetecilerden yaralananlar var. Sayın Elçi'ye ve şehit polisimize Allah'tan rahmet yaralılara şifalar diliyorum. Bu olay, Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlılığının ne kadar doğru olduğunu göstermiştir. Bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Buradan durmak yok, yılmak yok. Aynı kararlılıkla buna devam edeceğiz” dedi.

İKİ KEKLİK...

“İki Keklik” türküsünün sözlerini okuyarak, annelere giden “kara haberler” pahasına, Balıkesirlilerin ülkesinin ve milletinin istiklali için hiç bir fedakarlıktan kaçınmadığını söyleyen Erdoğan, konuyu Rusya’yla yaşanan uçak krizine getirdi. Her iki ülkenin de diğerini gözden çıkarma lüksü olmadığını belirterek, “Yaşanan hadiseden dolayı gerçekten üzgünüz. Biz, böyle olmasını arzu etmezdik, istemezdik ama maalesef böyle bir şey oldu. Temenni ederim ki bundan sonra böyle bir şey olmaz” dedi.

Paris’te yarın başlayacak BM İklim Değişikliği Zirvesi’nin, Rusya’yla ilişkilerin tamiri için bir fırsat olabileceğini de savunarak, şöyle konuştu: "Rusya ile aramızda baş gösteren meselenin büyümesi, yıpratıcı bir hal alması belki de geleceğe yönelik ‘bizleri üzücü neticeler doğurmasın’ diyoruz. Bu noktada tarafların çok daha olumlu bir şekilde yaklaşım göstermesini de özellikle istiyoruz. Rusya’ya diyoruz ki ‘gelin bu meseleyi de aramızda kendi sınırları içinde konuşalım ve çözüme kavuşturalım. Konuyu tüm ilişkilerimizin zarar göreceği bir boyuta vardırıp, kimseyi de sevindirmeyelim’. Pazartesi günü, Paris’te yapılacak Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Zirvesi, ilişkilerimizin tamiri için bana göre bir fırsat olabilir. Bunu fırsata dönüştürmek suretiyle orada bu görüşmeleri yapma imkanımız da olabilir. Rusya, Türkiye için önemli olduğu kadar, unutmayalım Türkiye de Rusya için o denli önemli bir ülkedir. Her iki ülkenin, diğerini gözden çıkarma lüksü yoktur. Biz, bu konuda istekli ve ümitliyiz. Rus tarafının da en kısa sürede bu çizgide olmasını, bu çizgide buluşmamızı ümit ediyorum.”

Bu arada Balıkesir’deki yargıç ve savcılara, etkinliğe katılmaları için baskı yapıldığı savlandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler