Erdoğan'ı eleştiren polisi kapıda buluyor

Gazetemiz muhabiri Emre Döker Urla Villaları haberi, gazeteci Mustafa Hoş yazdığı kitap nedeniyle dün ifade verdi. Adana’da gazeteciler Abdullah Özyurt ile Aytekin Gezici’nin evinde arama yapıldı. Psikiyatr Ahmet Koyuncu ile Evrensel gazetesi yazarı Ender İmrek hakkında Erdoğan yazıları nedeniyle dava açıldı.

Yayınlanma: 18.03.2015 - 21:33
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla açılan soruşturma haberleri, yargılamalar ve baskınlar dün yağmur gibi birbirini izledi. Gazetemiz muhabiri Emre Döker Urla villalarıyla ilgili Erdoğan’a hakaret iddiasıyla ifade verirken, Adana’da gazetecilerin evlerinde arama yapıldı. Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla hakkında soruşturma başlatılan, dava açılan ve yargılanan isimler ve olaylar özetle şöyle:

1- Villa haberine suç duyurusu

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Urla villları için yapılan imar değişikliğini “Koyu Feda Ettiler” başlıklı haberiyle duyuran muhabirimiz Emre Döker’e “Cumhurbaşkanı’na hakaretten” kamu davası açılması için avukatları aracılığıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu. Savcılıktan gelen çağrı üzerine muhabirimiz önceki gün Kantar Karakolu’nda ifade verdi. Döker, “Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü’nün Urla Hacılar Koyu’nda yaptığı imar değişikliği tüm kamuoyunu ilgilendirmektedir. Erdoğan’a armağan edildiği öne sürülen villaların olduğu koyla ilgili yapılan imar değişikliği dikkat çekidir ve haber değeri taşımaktadır. Bu haberle kimseye hakaret etmek gibi bir kastımız yoktur.”

2- Gazeteci Hoş ifade verdi

Gazeteci Mustafa Hoş hakkında Big Boss isimli kitabı ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Savcılıkta dün ifade veren mustafa Hoş, kitabını basın özgürlüğü kapsamında yazdığını söyledi. Hoş hakkında öte yandan aynı kitaba ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakın arkadaşı olduğu iddia edilen Hasan Yeşildağ’ın şikayetiyle açılan davada Hoş’un 2 yıl 4 aya kadar hapsi istendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Ahmet Özel tarafından savcılığa verilen suç duyurusu dilekçesinde, gazeteci Mustafa Hoş’un Big Boss kitabıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ederek kişilik haklarına saldırıda bulunduğunu iddia etti.

3- Polis ev bastı, arama yaptı

Adana’da gazeteciler Abdullah Özyurt ile Aytekin Gezici’nin evinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sosyal paylaşım sitesi Twitter’da hakaret ettikleri iddiasıyla arama yapıldı. Özyurt ve Gezici, evlerindeki aramanın ardından avukatlarıyla birlikte Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde açıklama yaptı. Polislerin bilgisayar ve cep telefonlarını aldığını belirten Özyurt, “Paylaşımlarımızda hakaret olduğunu düşünmüyorum. Fikirlerimizi paylaştık. Üstelik kimsenin adını da yazmadım” dedi. Twitter’daki hangi paylaşımları nedeniyle evinde arama yapıldığının kendisine söylenmediğini bildiren Gezici ise, “Bu ülkede hadis paylaştığı için soruşturma açılan kişiler var” diye konuştu. 2 gazeteci, ifade için emniyete çağrıldı.

4- Öğretmene soruşturma

Antalya’da Serik Lisesi’nde fizik öğretmeni ve aynı zamanda Eğitim-Sen’in ilçe temsilcisi 49 yaşındaki Hüseyin Ceyhan, 12 Mart 2014’te KESK ve DİSK öncülüğünde Berkin Elvan’ın ölümü nedeniyle düzenlenen yürüyüşe katıldı. Ceyhan hakkında, yürüyüş sırasında Erdoğan’a hakaret suçlamasıyla dava açıldı. Erdoğan’a hakaretten 11’inci Asliye Ceza Mahkemesi‘nde yargılaması süren Ceyhan hakkında, bu kez İl Milli Eğitim Müdürlüğü idari soruşturma açtı. Görevlendirilen müfettişin, Serik Lisesi’nde yürüttüğü soruşturma kapsamında bazı öğretmen ve öğrencilere Ceyhan’a ilişkin ‘Nasıl biridir, siyasi çalışma yapıyor mu, huzursuzluk çıkarıyor mu?’ gibi sorular yönelttiği belirtildi.

5- Doktora Gollum cezası

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Yüzüklerin Efendisi filmi karakteri Gollum’un “yeme, şaşırma ve hayret” hallerinin yan yana yer aldığı bir fotoğrafı facebook hesabında paylaştığı için hakkında 3 ayrı soruşturma açılan Doktor Bilgin Çiftçi’ye, 20 ihtar puanı cezası verildi. Aydın Valiliği Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün disiplin soruşturması, 17 Şubat 201’te sonuçlandı. Çiftçi’nin yaptığı bu paylaşımla “mesleki ve etik kurallar bakımından Tıbbi Deontoloji Nizamnamesine uymadığı” iddia edildi. Ancak doktorların meslektaşları, hastaları ve diğer medikal gruplarıyla ilişkilerini düzenleyen nizamnamenin hangi maddesine aykırı davrandığı belirtilmedi. Doktor Bilgin Çiftçi ise Aydın Valili İl Disiplin Kurulu’na itiraz etti.

6- Koyuncu yargılanıyor

Sosyal paylaşım sitesi facebook üzerinden Haziran 2014’te kaleme aldığı “Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’nin ortalamasıdır” başlıklı yazısısı nedeniyle dönemin Başbakan’ı Erdoğan’a hakeretten 2 yıl hapsi istenen Psikiyatrist Dr. Ahmet Koyuncu hakkında açılan davanın ilk duruşması dün görüldü. Davada, mahkeme “yargılamanın durmasına” karar verdi. Eğer Erdoğan 3 ay içinde şikâyetçi olmazsa dava düşecek. Küçükçekmece 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüyen duruşmada Dr. Koyuncu, dava konusunun toplumun geneli ile ilgili olduğunu ve bilimsel bir yazı yazdığını belirterek “Kimseye karşı hakaret kastım yok. Ben bilim insanıyım ve bir bedel ödenecekse de buna hazırım” diye konuştu.

7- Ender İmrek'e dava açıldı

17-25 Aralık Yolsuzluk Komisyonu’nun çalışmalarına yasak getirmesini köşesinde eleştiren Evrensel gazetesi yazarı Ender İmrek hakkında “küçültücü ifadeler kullandığı” iddiası ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret suçlamasıyla 4 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Erdoğan’ın avukatlarının şikayeti üzerine Adalet Bakanlığı İmrek hakkında kovuşturma izni verdi. Hazırlanan iddianamede, İmrek’in yazısında “açıklama, basın özgürlüğü ve eleştiri sınırlarını aşarak, küçültücü beyanlar kullanmak suretiyle Cumhurbaşkanı’nın onur, şeref ve saygınlığını rencide ettiği” öne sürüldü. Savcılık, İmrek hakkında TCK 229. madde gereğince 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmasını istedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler