Ergenekon savcısından 'tahliye' görüşü!

Ergenekon savcısı, Mustafa Balbay'ın tahliye edilmesi yönünde görüş bildirdi.

Yayınlanma: 09.12.2013 - 10:49
Abone Ol google-news

CHP İzmir Milletvekili ve gazetemiz yazarı Mustafa Balbay'ın avukatlarından alınan bilgiye göre, Ergenkon savcıları perşembe akşamı mahkemeye verdiği mütalaada, mahkemenin Anayasa Mahkemesi kararına uyularak, Balbay'ın tahliye edilmesi yönünde görüş bildirdi.

Mustafa Balbay’ın Avukatı Oktay Yılmaz konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları şöyledi:

“Savcılık mütalaası henüz bize tebliği edilmedi. Ancak duyumlarımıza göre savcılık mütalaası Mustafa Balbay’ın tahliyesi yönünde. Mahkeme heyeti henüz karar vermedi, dosyayı değerlendiriyor. Aslında mahkemenin, Anayasa Mahkemesi’nin tahliye kararını beklemesine gerek yok.  Anayasa Mahkemesi kararında ihlal tespiti yapılmıştır. Derhal ihlalin kaldırılması gerekir.”

Balbay'ın avukatı Yılmaz, saat 17.00 sıralarında mahkeme kalemine son bir kez daha giderek durumu sordu. Yılmaz kendisine bir bilgi verilmediğini ifade etti. Binada görülen KCK Ana davası duruşmasının bitmesinin ardından bina boşaltıldı. Yılmaz, kalemin kapanmasını bir süre bina dışında bekledi. 

AYM, MUSTAFA BALBAY İÇİN TOPLANDI

CHP HEYETİ SİLİVRİ'DE

CHP Cezaevi İnceleme ve İzleme Komisyonu Üyeleri Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Muğla Milletvekili Nurettin Demir ile TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi, Rıza Türmen Ergenekon ve Balyoz davasından tutuklu bulunan askerlerle görüşmek üzere biraz önce Silivri Cezaevi’ne girdiler.

CHP heyeti Silivri Cezaevi'ne girmeden önce şu açıklamaları yaptılar:
 
Rıza Türmen: Anayasa Mahkemesi verdiği kararda 2 tane mağduriyet tespit etmiştir. Bir mağduriyet tutuklu süresinin uzun olması nedeniyle. İkinci mağduriyet milletvekilliği görevini yapamaması nedeniyle. Bu mağduriyetlerin ortadan kaldırılması gerekir. Bunu yapacak olan 1. Derece mahkemesidir. Bu mağduriyetler ancak Mustafa Balbay tahliye edilerek kaldırılabilir. Bu mağduriyetler kaldırılmadığı takdirde yeniden İnsan Hakları Mahkemesi’ne götürülebilir. ‘Davanın görüldüğü birinci derece mahkemesi karar verdikten sonra artık tutukluluk sona ermiştir, artık hükümlülük başlamıştır’ demek mümkün değildir. Bir kere 1. Derece mahkemesi hala gerekçesini yazmamıştır. Davadan elini çekmiş değildir. Milletvekili yapamamasından doğan mağduriyetin hükümlülük, tutuklulukla alakası yoktur. Yani ortada mağduriyetler tespit edilmişken o mağduriyetlerin devamına izin vermek ayrı bir insan hakları ihlalidir. Hukuk tahliyesini gerektirir. Anayasa Mahkemesi ’ihlaller vardır’ demiştir’. Siz ne diyeceksiniz?  İhlaller devam etsin mi diyeceksiniz? Tutukluluk, hüküm verilene kadar verilen geçen süredir. Hüküm kesinleştikten sonra tutukluluk biter hüküm başlar. Mesele şuradan çıkmaktadır. Tutukluluk acaba Yargıtay kararını verdikten sonra mı tutukluluk bitmektedir, yoksa 1. Derece mahkemesi kararını verdikten sonra mı hükümlülük başlamaktadır? Bu o kadar önemli değil, mahkeme daha gerekçeli kararını yazmamıştır. O yüzden Mustafa Balbay’ın tutukluluğu devam etmektedir. Milletvekilliğini yapamamasından temsil görevini yerine getirememesinden doğan mağduriyetin ise bununla ilgisi yoktur. Ancak o da tahliye edilerek kaldırılabilir. Yani neresinden tutsanız tahliye kararının verilmesi gerekir. Anayasa Mahkemesi tarafından  bu ihlaller tespit edildikten sonra bu ihlalin devamına izin verirseniz bu ayrı bir ihlal sayılır. Gerekçeli kararı beklemeden tahliye etmesi gerekir. Tutuksuz olarak beklesin cezaevinde.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da şunları şöyledi: Biz Balbay’ı CHP Cezaevi İnceleme Komisyonu olarak Perşembe günü ziyaret ettik. Balbay Anayasa Mahkemesi’nin kararına rağmen Balbay 5. Gündür cezaevinde. Yani Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı tanınmayacaksa hangi karar tanınacak?  Herhalde mahkeme Anayasa Mahkemesi’nin kapıyı kırıp Balbay’ı çıkartmasını bekliyor. Anayasa Mahkemesi zorla cezaevi kapısını mı açsın ne yapsın? Türkiye’de hala hukuktan bir parça bir şey varsa Balbay’ın bugün derhal tahliye edilmesini bekliyoruz.

CHP Milletvekili Nurettin Demir ise şunları şöyledi: Balbay’ın şimdiye kadar tahliye edilmesi gerekirdi. Gece de olsa karar verilip çıkarılması lazım. Mağduriyeti artık çifte kavrulmuş leblebi misali oldu. 5 gündür mağduriyet devam ediyor.

Veli Ağbaba bugün İlker Başbuğ, Hasan Iğsız, Can Erenoğlu, Tuncer Kılınç’ın da aralarında bulunduğu 15 emekli asker ile görüşeceklerini söyledi. Ağbaba bugün ayrıca Hasdal Cezaevi’ne geçip Balyoz’dan hükümlü askerlerle görüşeceklerini ve rapor yazacaklarını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler