Erkekler ‘eve’ dönüyor

Cinsiyet eşitliği, geleneksel-modern dünyada rol-modeller konusu, biyolojik ve toplumsal tercihlerin kadın-erkek eşitliğine yansımaları ABD’de son yayımlanan bir araştırmayla bir kez daha tartışmaların merkezinde.

Yayınlanma: 30.03.2019 - 21:20
Abone Ol google-news

Kendi seçimlerinin yanı sıra kimilerine göre çevresel etkenlerden, yedikleri gıdalara çalışma koşullarına uzanan pek çok faktörle birlikte ABD’de “erkeklerin giderek kadınlaştıkları, kadınların da giderek erkekleştikleri, iş-ev hayatında “geleneksel” rollerin değiştiği yorumları sıkça basında yer alıyor. Pew Araştırma Merkezi’nin çalışmasına göre, ABD’de erkekler giderek “kaslı erkek rollerini terk etmeye, işten ayrılıp evde eskiden kadınların yaptıkları, yemek pişirme, çocuk bakımı, temizlik, alış-veriş, çamaşır yıkama gibi görevleri üstlenmeye yöneliyorlar. Giderek daha fazla erkek eskiden bilinen ailenin ‘ekmeğini kazanan’ rolünü eşine bırakıyor.” Bu yönelim için de “cinsiyetin yeniden görevlendirilmesi” nitelemesine yer veriliyor.

Araştırmayı yapan ekibin başında bulunan Paul Lopez, aynı şekilde Amerikan iş hayatında ve şirketlerin yönetiminde kadınların sayısının da artığına işaret ediyor. Kimi araştırmada da fiziksel olarak kadınlar arasında daha kaslı vücut sahibi olma yönünde bir eğilim olduğu görüşleri de aktarılıyor. Araştırma sonuçlarına yönelik tartışmalarda kimilerinin yorumu “kadınlar binlerce yıldır ev işlerine mahkum edildi, iş hayatından ve siyasi yaşamdan uzak tutuldu, bu onlarda bir çeşit kızgınlık yarattı, erkeğin yaptığı işi biz de yaparız, hem de daha iyi yaparız” görüşü hâkim oldu. Erkeklerde ise iş hayatının verdiği bunalım, baskılar onları daha huzurlu, daha az stresli bir yaşam aramaya zorladı, onlar daha çok ev işlerine yönelerek sahneyi kadınlara bıraktılar” şeklinde...
[email protected]


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler