Esad'a da tamam

Türkiye, Suriye konusunda politika değişikliğini derinleştiriyor. Başbakan Binali Yıldırım, dün yabancı medya mensuplarına “Önümüzdeki 6 ay içinde Suriye konusunda Türkiye daha aktif bir rol oynayacak. Esad ile geçiş için oturulur, konuşulur yani suhulet içinde geçiş sağlanabilir ama Suriye’nin geleceğinde yeri olamaz” dedi.

Yayınlanma: 20.08.2016 - 21:31
Abone Ol google-news

Başbakan Binali Yıldırım, Suriye krizi ile ilgili olarak “Suriye’de geçiş için oturulur, konuşulur, yani bir suhulet içerisinde bir geçiş sağlanabilir. Suriye’nin geleceğinde PKK da DEAŞ da Esed de olmamalı diye düşünüyoruz. Eğer buradaki huzur sağlanabilecek ise. İstesek de istemesek de Esed bugün bölgedeki aktörlerden biridir” dedi.

Suriye’deki savaş beşinci yılını doldururken eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “komşularla sıfır sorun politikası” başarısızlığa uğrayan Ankara, Suriye başta olmak üzere dış politika değişikliğini derinleştirdiğinin sinyalini verdi. Vahdettin Köşkü’nün bahçesinde dün gerçekleşen toplantıda yabancı gazetecilerle bir araya gelen Yıldırım’ın sözleri Esad’ın muhatap alınabileceği yönünde yorumlanırken Başbakanlık kaynaklarından yapılan açıklamada Yıldırım’ın, konuyla ilgili soruya açıkça Esad’ın muhata Suriye muhalefetidir cevabını verdiği belirtildi. Türkiye’nin Esad ile görüşmesinin söz konusu olamayacağını vurgulayan Yıldırım, Esad’ın Suriye’nin geleceğinde yeri olmadığını da kaydetti. Suriye’nin etnik olarak bölünmesine izin vermeyeceklerini ve Türkiye’nin bölgesel bir aktör olarak önümüzdeki altı ayda Suriye’de daha aktif bir rol oynayacağını kaydeden Yıldırım, “Biz diyoruz ki akan kan dursun, bebekler, çocuklar, masum insanlar ölmesin. Bu nedenle önümüzdeki altı ay içinde tehlikenin daha kötü hale gelmesini engellemek için Türkiye daha aktif olacak”dedi.

Yıldırım, Suriye jetlerinin Haseke’de YPG mevzilerini ilk kez bombalamasını hatırlatarak Şam hükümetinin ülkenin kuzeyinde Kürtlerin oluşturmaya çalıştığı yapının Suriye için de bir tehlike oluşturduğunu anladığını ifade etti. İran, Körfez ülkeleri, ABD ve Rusya’nın ortak katılımıyla Suriye’de çözüm bulunması için çalışılabileceğini belirten Yıldırım, “Kötümser değiliz, hatta geç bile kaldık. Bu yüzden Türkiye olarak daha çok çalışacağız” dedi. Başbakan Yıldırım, uzun vadede Esad’ın birleştirici güç olmasının mümkün olmadığını hem ABD de Rusya’nın bildiğini söyledi.

 

Mısır ve Rusya mesajı

Yıldırım, Rusya’nın IŞİD’e hava saldırıları için İncirlik Üssü’nü kullanmak istediği yönündeki haberler için Moskova hükümetinin böyle bir talebi olmadığını ancak eğer gerekirse İncirlik’in kullanılabileceğini dile getirdi.

Mısır ile Türkiye ilişkilerine de değinen Binali Yıldırım, iki ülke arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi ve bunun için bir yerden başlanması gerektiğini düşündüklerini aktardı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler